Proprietarii de spaţii logistice din Cluj umblă la chirii

Proprietarii de spaţii logistice din Cluj umblă la chirii
Bucureştiul şi alte cinci oraşe din ţară concentrează 90% din piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice care acoperă acum un stoc de 2,6 milioane mp şi care va ajunge, până la finele anului, la 3 milioane mp.

Capitala, municipiile Timişoara, Cluj, Ploieşti, Braşov şi Piteşti deţin aproape 90% din stocul actual, în timp ce regiunea Moldovei a fost evitată de majoritatea investitorilor din cauza infrastructurii slab dezvoltate, potrivit unui raport realizat de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Noile proiecte sunt concentrate în aceleaşi oraşe. Dintr-un stoc nou de 450.000 mp propus spre livrare în 2017, Bucureştiul va atrage 56%, Timişoara, 14%, iar Piteşti, 9%.
 
„Piaţa logistică şi industrială este într-o etapă de dezvoltare efervescentă, atât din perspectiva cererii, cât şi a ofertei. Anul 2017 a continuat tendinţa din 2016, remarcându-se printr-un nou record atât al livrărilor, cât şi al tranzacţiilor, cu un volum de peste 300.000 mp închiriaţi în primul semestru. Suntem încrezători că şi în următorii 2-3 ani se va menţine această tendinţă”, a explicat Rodica Târcavu, asociat în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.
 
Pe fondul cererii în creştere, rata de neocupare a spaţiilor industriale a scăzut, la nivel naţional, spre 4%, în timp ce în Bucureşti gradul de neocupare este de 3%, ţinând cont că dezvoltatorii nu mai au spaţii mari disponibile spre închiriere.

În prima jumătate a anului, cererea a venit în special din sectoarele de retail şi comerţ electronic (35%), logistică şi distribuţie (33%). În ultimul an, chiriile solicitate au urcat şi variază între 3,95 şi 4,25 euro/mp/lună în Bucureşti, între 3,5 şi 3,8 euro/mp/lună în Cluj şi între 3,4 şi 3,7 euro/mp/lună în Timişoara.

Comenteaza