Proprietăţile rezidenţiale din Cluj, în creştere la început de an

Proprietăţile rezidenţiale din Cluj, în creştere la început de an
Zona Clujului se numără printre cele în care piaţa rezidenţială s-a aflat în creştere în primul trimestru al anului, alături de Bucureşti, Iaşi, Oradea şi Craiova.

Preţurile de pe piaţa rezidenţială au înregistrat în primul trimestru al anului o creştere medie de 7,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, respectiv de 2,3% comparativ cu ultimul trimestru din 2016, potrivit indicelui Eurobank Property Services (EPS).
 
Tendinţa de creştere a fost evidenţiată şi în trimestrul IV din 2016, când s-a înregistrat un avans de 4,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. În acelaşi timp se remarcă o creştere medie a preţurilor de 1,4% pe an în ultimii cinci ani.
 
Potrivit raportului EPS, revenirea pieţei este evidenţiată şi de evoluţia indicelui preţurilor din Bucureşti, care a înregistrat o creştere de 3% în trimestrul I din 2017, în special a celui din zona Bucureşti Centru, cu o creştere trimestrială de 2,3%. Analiştii EPS observă o creştere de 2,6% şi la indicele pentru Bucureşti - Ilfov. Valorile anuale aferente acestei zone au fost pozitive.
 
În cazul celor mai mari 11 oraşe ale României, schimbările indică variabilitate, datorată atât corelărilor, cât şi corecţiilor pe termen scurt. Analizând evoluţiile de la an la an, municipiul Ploieşti a înregistrat o schimbare de -1,7%, în timp ce Oradea şi Iaşi au înregistrat creşteri de 3,9%, respectiv 4,2%. Indicele pentru Craiova a urcat trimestrial cu 3,1%, în timp ce indicele la Cluj a crescut cu 1,4%.
 
Proprietăţile noi şi vechi au înregistrat o evoluţie pozitivă a indicilor de preţ. Indicele EPS arată continuarea tendinţelor pozitive ale preţurilor în majoritatea zonelor şi o tendinţă generală de creştere care pare să se formeze treptat.

Toate regiunile au înregistrat creşteri în zona rezidenţială, cu un plus de 2,5% pentru Dunăre - Marea Neagră, în timp ce Muntenia, Moldova şi Sud au înregistrat majorări trimestriale de 1,1%, 1,6%, respectiv 1%. EPS analizează trimestrial evoluţia proprietăţilor rezidenţiale pentru piaţa din România, cu date istorice care acoperă o perioadă de 12 ani, începând din 2005.   

Comenteaza