Propunere de la Cluj: medicamentele de urgență anti-Covid să fie exceptate de taxe

Propunere de la Cluj: medicamentele de urgență anti-Covid să fie exceptate de taxe

Compania clujeană de medicamente Terapia protestează împotriva perceperii de către statul român a taxei clawback pentru produsul Favipiravir, utilizat în lupta împotriva noului coronavirus.  

Medicamentele de urgenţă utilizate în protocolul Ministerului Sănătăţii pentru tratamentul Covid-19 ar trebui exceptate de la plata acestei taxe, susține managerul Terapia.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate ne va percepe taxă clawback pentru tabletele Favipiravir pentru Covid. Nu e nicio mirare că nu sunt fabrici noi în România”, spune Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, potrivit ZF.

Compania clujeană a adus aproape 3 milioane de tablete de Favipiravir, o substanţă folosită în tratamentul pacienţilor cu forme uşoare şi medii de Covid-19. Acestea au fost importate de la firma mamă Sun Pharma, care deţine producătorul local.

Tabletele de Favipiravir sunt folosite în cazul pacienţilor cu forme medii şi uşoare ale virusului. Damian spune că a adus medicamentele la preţ de producător, fiind fabricate în cadrul grupului, care deţine fabrica locală, iar autorităţile impun o taxă clawback de 20%, considerându-le ca medicamente generice de import.

Sun Pharmaceutical Industries este o companie multinațională indiană cu sediul în Mumbai, care produce și vinde formulări farmaceutice și ingrediente farmaceutice active în principal în India și SUA.

Comenteaza