Propunerea Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării: laboratoare vii

Propunerea Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării: laboratoare vii
Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES) Transilvania se află printre iniţiatorii conceptului Transilvania Living Labs (TLL), care face primul pas în România.

Living lab-urile sunt entităţi ale ecosistemelor de inovare, funcţionând ca intermediari între cetățeni, organizații de cercetare, companii, orașe și regiuni, totul pentru a descoperi, crea şi dezvolta activităţi şi proiecte comune. În lume există 170 de astfel de living lab-uri. 
 
„Imaginaţi-vă o întreagă comunitate ce se adună pentru un brainstorming, ideile lor sunt preluate, procesate de către autorităţi, mediul de afaceri, universităţi, iar apoi transpuse în realitate. Inovarea este un cuvânt rostit foarte des, în ultima perioadă, iar TLL poate fi vectorul care să-i dea un sens foarte palpabil. 
 
Proiectul urmăreşte să găsească proiecte concrete, prin care să creeze un ecosistem complet, compus din autorităţi locale, start-up-uri, companii, clustere, universităţi şi cetăţeanul de rând. Avem toate ingredientele necesare, iar ARIES va face toate eforturile pentru a construi podurile necesare între toate părţile implicate”,
a spus Bianca Muntean (foto), director executiv al ARIES Transilvania. 
 
Conceptul laboratoarelor vii a fost implementat şi promovat de Bror Salmelin, expert pentru sistemele de inovare în cadrul Comisiei Europene, Direcția Generală pentru Comunicații, Rețele și Tehnologie. Salmelin susţine că TLL este pasul natural pe care Cluj-Napoca trebuie să îl facă pe drumul inovării. 
 
„Clujul este unic din punct de vedere demografic, are 100.000 de studenţi activi, iar majoritatea alege să rămână aici după încheierea studiilor. Alegerea lor este bazată tocmai pe faptul că există o varietate largă de oportunităţi din toate sectoarele, atât publice, cât şi private.

Am găsit aici autorităţi locale care au devenit un exemplu în regiune pentru iniţiativele în sectorul inovaţiei şi a domeniului „smart city”, care fac eforturi pentru a creşte confortul cetăţenilor şi care au o viziune concretă. TLL va pune cetăţeanul în mijlocul procesului de inovare şi va reuni toate componentele, de la mediul de afaceri, până la universităţi şi autorităţi sociale”, a spus Salmelin. 
 
TLL îşi propune să stimuleze activităţile şi ideile creative ale cetăţenilor, astfel încât aceştia să ia parte direct la procesul de inovare. Bazele acestui proiect au fost puse în cadrul conferinţei Open Innovation 2.0, desfăşurată la Cluj-Napoca, la care au participat 480 de persoane din țară și străinătate, şi peste 70 de speakeri. 
 
Tot cu ocazia conferinţei s-a desfăşurat şi ceremonia premiilor europene pentru inovare „Luminary Awards”. Evenimentul are loc anual într-un oraş european şi recompensează spiritul antreprenorial, potențialul de inovare și angajamentul în crearea de ecosisteme inovatoare al unor persoane sau entități din diferite țări. În cadrul acestei gale, primarul Emil Boc a fost recompensat cu premiul pentru „crearea unui peisaj inovator”, în timp ce directorul executiv al ARIES a fost distins cu premiul pentru „tânărul curator, creator de punţi/curator”.
 
ARIES, cea mai mare şi influentă organizație creată pentru industria IT&C din România, are patru filiale zonale la Timișoara, Brașov, Cluj și Craiova. Prin intermediul filialei Transilvania, membrii îşi propun să dinamizeze activitatea în această zonă, să se implice în activităţile referitoare la IT, să stabilească o colaborare mai bună între firmele de profil pentru promovarea intereselor locale pe plan naţional şi internaţional şi accesarea fondurilor disponibile în cadrul diverselor programe de finanţare.
 
ARIES Transilvania are legături strânse cu cei mai importanţi actori ai ecosistemului regional cum ar fi comunităţi de start up-uri, autorităţi publice locale, universităţi, clustere şi alte asociaţii din diverse domenii de activitate.

iTech Transilvania Cluster şi-a început activitatea ca un cluster de formare a resurselor umane în domeniul tehnologiilor avansate, iar între timp şi-a extins activitatea, oferind servicii suport de inovare, internaţionalizare şi facilitarea proiectelor colaborative între membri, între membri şi alte firme sau organizaţii.
 
Clusterul are protocoale de colaborare şi parteneriate cu toate clusterele din regiune, alcătuind cu acestea Consorțiului Clusterelor din Transilvania.  De asemenea, iTech Transilvania are parteneriate cu clusterele de IT&C și din alte domenii de activitate, atât din țară, cât și străinătate precum Serbia, Franţa, Bulgaria, SUA.  

Comenteaza