Pulsul pieţei imobiliare: preţurile au explodat în luna noiembrie. Care sunt cartierele afectate

Pulsul pieţei imobiliare: preţurile au explodat în luna noiembrie. Care sunt cartierele afectate
Preţul mediu al apartamentelor din Cluj s-a situat în noiembrie la cel mai ridicat nivel de după criză. Cea mai mare creştere a mediei preţurilor apartamentelor s-a produs în centru, unde un apartament poate să coste mai mult cu 29 de euro pe metru pătrat faţă de luna octombrie.

Luna noiembrie a înregistrat, la Cluj, cea mai ridicată valoare din acest în ceea ce priveşte preţul apartamentelor, depăşind, astfel, pragul psihologic de 1.000 de euro/mp.

Acum, vânzătorii clujeni de apartamente îşi asteaptă cumparătorii în prag de sărbători cu preţuri medii de 1.004 euro/mp, în timp ce apartamentele situate în vecinătatea clujului, în localităţile Floresti, Baciu sau Apahida, au ajuns la nivelul de 872 eurp/mp, de asemenea cel mai ridicat nivel din acest an.

Prețurile au crescut în special la apartamentele cu un grad mic de confort, de 1 sau 2 camere şi au făcut un salt de aproximativ 10, respectiv 12 euro/mp.

"Aceste creşteri sunt reprezintă un semn că optimismul din sfera politica a atins şi economia. Acest lucru este absolut firesc, evenimentele majore din viaţa unui stat influenţând într-un mod mai mare sau mai mic toate celelalte sisteme componente. Analiza pieţei imobiliare şi experienţa acumulată ne îndeamnă să fim rezervaţi în ceea ce priveşte acest val de crestere, parerea noastră fiind aceea că lucrurile se vor aşeza în perioada imediat urmatoare şi că nu trebuie să ne îngrijorăm", precizează reprezentaţii Blitz Imobiliare.

Topul cartierelor clujene este dominat în continuare de Centru, în această zona înregistrandu-se şi cea mai mare crestere a mediei preţurilor apartamentelor, mai mult cu 29 de euro pe metru pătrat faţă de luna octombrie).

În Gherorgheni şi în Mănăştur se poate observa o creştere a preţurilor cu 9 euro pe metrul pătrat, iar în Mărăşti de 10 euro. În acelaşi timp, creşteri mari mari s-au produs în Grigorescu şi Bună Ziua unde asistăm la o scumpire de 22 de euro/mp, respectiv 23 euro/mp.

Apartamentele din Floresti au pierdut în medie 5 euro/mp în ultima lună, proprietăţile vânzătorilor privaţi reprezentând o concurenţă reală pentru cele ale dezvoltatorilor imobiliari. Totodată, scăderi de preţ au avut loc şi în cartierul Europa, unde preţurile au scăzut cu aproximativ 12 euro/mp şi în Zorilor unde s-a înregistrat o scădere a mediei preţurilor apartamentelor cu 5 euro/mp.

Indicele Blitz prezintă media preturilor publice ale apartamentelor de vânzare din Cluj, exprimată în euro/mp, tinând cont de caracteristicile generale ale acestora: tip, zona, numar de camere. De asemenea, indicele nu ține cont de gradul de finisare si dotare sau de vechimea constructiei.

Comenteaza