Reacția marilor jucători de pe piața de carte după amenda de la Consiliul Concurenței. Cărturești: „O decizie uluitoare şi revoltătoare / Justiţia ne va da dreptate”
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Aug 2024, 14:16
- Economie
- Ascultă știrea
Câteva edituri dintre cele amendate de Consiliul Concurenței au transmis un punct de vedere referitor la concluziile autorității.
Cărtureşti respinge concluziile prin care Consiliul Concurenţei susţine că ar fi încălcat regulile în domeniul cultural şi consideră că justiţia îi va da dreptate, însă atrage atenţia că, până atunci, efectele intervenţiei autorităţii de concurenţă în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive.
„După 24 de ani în care sprijină sectorul cultural şi piaţa de carte, Cărtureşti este profund revoltat şi indignat de decizia prezentată de Consiliul Concurenţei. (...) Astăzi, însă, Consiliul Concurenţei consideră că lanţul de librării Cărtureşti ar fi folosit practici neconcurenţiale şi este sancţionat. O decizie uluitoare şi revoltătoare, care nu doar că este în contradicţie cu practicile şi valorile Cărtureşti, ci şi una care va afecta semnificativ şi pe termen lung piaţa de carte din România, oricum fragilă. Cărtureşti respinge fără rezerve concluziile şi declaraţiile publice fără substanţă, temei legal şi competenţă prin care Consiliului Concurenţei susţine pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural. Justiţia ne va da dreptate, însă, până atunci, efectele intervenţiei Consiliului Concurenţei în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive", se arată într-un comunicat al librăriei, citat de Agerpres.
Cărtureşti susţine că nu a iniţiat nicio acţiune alături de Asociaţia Editorilor din România (AER), nu a avut cunoştinţă de natura lor şi, în consecinţă, nici nu le-a susţinut şi nici nu a participat la nicio întâlnire legată de acţiunile privind un „model de business".
„Rolul de membru afiliat în organizaţia mai sus menţionată era fără drept de vot şi pur formal. În toate deciziile luate de Cărtureşti de-a lungul timpului, acesta a acţionat autonom şi independent, fără vreo aliniere cu o terţă parte, respectând în permanenţă legea aplicabilă", se mai spune în comunicat.
Potrivit sursei citate, Cărtureşti a avut o contribuţie esenţială în dezvoltarea pieţei de carte, conştientizând importanţa sprijinirii întregului ecosistem cultural prin acţiuni etice şi transparente. S-a implicat activ în promovarea literaturii şi a scriitorilor români printr-o serie de iniţiative şi evenimente precum: burse şi rezidenţe pentru scriitori, premii pentru industria cărţii de copii din România, festivaluri de literatură, lansări de carte, însumând astfel peste 1.000 de evenimente anual în toată ţara. Mai mult, Cărtureşti a sprijinit şi sprijină zeci de librării independente prin furnizare de carte deoarece concurenţa şi diversitatea generează o piaţă de carte sănătoasă în beneficiul cititorilor.
„În ciuda sentimentului de dezamăgire de astăzi, Cărtureşti va continua să facă ceea ce ştie şi iubeşte să facă: să aducă scriitorii şi cărţile aproape de cititori", mai spune compania.
Curtea Veche: Am respectat legile. Vom contesta amenda
Curtea Veche Publishing transmite că consideră amenda anunțată de Consiliul Concurenței „una nemeritată și abuzivă și trădează o profundă neînțelegere a industriei de carte de către Consiliului Concurenței”.
„Avem toate motivele să considerăm că am respectat întotdeauna legile concurenței. Ne rezervăm dreptul de a contesta această amendă.
Întregul comunicat tratează edituri și librării din România drept entități care se asociază în înfăptuirea unor fapte care pun la îndoială libera concurență în România. Respingem vehement decizia rezultată din comunicatul Consiliului Concurenței. Editura noastră nu a folosit niciodată practici concurențiale neloiale. Suntem pedepsiți pentru o faptă care nu a existat. Respectăm toate regulile economice, toate regulile liberei concurențe, fără să prejudiciem vreun partener din lumea editorială.
De când a fost înființată, în 1998, în fiecare moment al existenței sale, Curtea Veche Publishing și-a respectat cititorii și a evoluat pe piața de carte considerând celelalte edituri partenere, fără să gândească sau să acționeze spre atacarea unei alte entități editoriale sau economice. Nu am acționat spre distrugerea vreunui partener, ci am respectat dialogul transparent, onest și bazat pe bune practici cu toate zonele care țin de editarea și difuzarea de carte. Precizăm clar că ne arătăm surprinși că s-a luat în considerare o reclamație Bookster, ridicată la rang de adevăr absolut, punctul nostru de vedere nefiind luat în seamă.
De asemenea, considerăm că această situație subminează încrederea cititorilor noștri, cărora le dedicăm de 25 de ani cărțile noastre. În activitatea editorială de peste două decenii, Curtea Veche Publishing nu a mai întâmpinat o astfel de situație, să-i fie desconsiderat modul corect și legal de funcționare”, transmite editura, potrivit unui comunicat citat de economedia.ro.
Nemira: E prima sancțiune în 33 de ani. Ne vom dovedi nevinovăția în instanță
Nemira Publishing House anunță că va contesta în instanţă sancţiunea primită din partea Consiliului Concurenţei, în valoare de 324.636 lei, pe care o consideră netemeinică, asumându-şi în continuare un comportament concurenţial corect şi onest, potrivit unei informări publicate de companie.
„Nemira Publishing House SRL (Nemira) aduce la cunoştinţa partenerilor săi comerciali şi a cititorilor o informare primită din partea Consiliului Concurenţei potrivit căreia Nemira a fost sancţionată de către această instituţie în urma unei investigaţii declanşate în luna august 2021. Conform acestei informări, amenda pe care Consiliul Concurenţei a decis să o aplice Nemira este în cuantum de 324.636,37 lei. În toţi cei 33 de ani de activitate pe care îi sărbătorim, este pentru prima dată când Nemira face obiectul unei sancţiuni contravenţionale aplicate de către Consiliul Concurenţei. Nemira respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenţei şi va apela la toate căile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Nemira se declară surprinsă de decizia Consiliului Concurenţei, având în vedere argumentele şi probele pe care Nemira le-a pus la dispoziţia acestei instituţii, ca răspuns la toate solicitările de informaţii primite pe parcursul investigaţiei, precum şi în faţa Plenului Consiliului Concurenţei”, se menţionează într-un comunicat al editurii.
„Societatea noastră a colaborat cu Consiliul Concurenţei pe parcursul întregii investigaţii, pe deplin şi fără a avea nimic de ascuns. Considerăm că Nemira este nevinovată în raport de acuzaţiile aduse de Consiliul Concurenţei şi suntem dezamăgiţi că, în ciuda dovezilor şi explicaţiilor pe care le-am prezentat, concluzia Consiliului este de a aplica o astfel de amendă, prima de acest fel de când Nemira îşi desfăşoară activitatea. Mai mult, această decizie vine într-o perioadă extrem de dificilă pentru întreaga industrie datorită inflaţiei şi falimentului unor distribuitori importanţi de pe piaţă şi ne va îngreuna misiunea asumată de promovarea lecturii pe una dintre cele mai mici pieţe de carte din Europa. În această situaţie, vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a ne demonstra nevinovăţia”, a declarat Ana Lotts-Nicolau, acţionar al Nemira Publishing House, potrivit economedia.ro.
Marii jucători de pe piața de carte, amendați cu 6 mil. lei de Consiliul Concurenței
Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii de concurenţă, transmis miercuri AGERPRES, cea mai mare amendă, de peste 3,98 milioane de lei, a primit-o Direct Client Services (Librăriile Cărtureşti), urmată de Librăriile Humanitas (582.362 lei), Curtea Veche Publishing (422.220 lei), Humanitas (365.718 lei), Nemira Publishing House (324.636 lei) şi Publica Com (174.677 lei).
De asemenea, Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei.
„Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele şase companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 - 2020. Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor", notează instituţia.
Investigaţia a fost declanşată ca urmare a plângerii înaintate de Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, în calitate de deţinătoare a bibliotecii Bookster.
Consiliul Concurenţei menţionează faptul că Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.