Recoltă bogată de porumb în 2017. Hibrizi care au excelat în producţie

Recoltă bogată de porumb în 2017. Hibrizi care au excelat în producţie
De Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti, sărbătorită în data de 10 octombrie, vorbim despre una dintre culturile vedetă ale anului 2017: porumbul. Cu o producţie estimată la 13 milioane de tone, România ar urma să fi anul acesta cel mai mare producător din Uniunea Europeană.

În ciuda vremii capricioase de anul acesta, săptămâni caniculare urmate de zile cu furtuni şi ploi abundente, fermierii par mulţumiţi de recoltă şi spun că şi-au recuperate investiția. Vorbim despre recolte peste 10 tone boabe/hectar în fermele mari, acolo unde agricultorii au folosit tehnologie înaltă, iar plantele au primit îngrijire ca la carte. Un alt secret pentru culturile record sunt seminţele de porumb hibrid, acestea fiind mai rezistente la arșiță sau temperaturi scăzute, sunt rezistente la paraziți, se adaptează la diferite tipuri de sol și la orice tehnologie aplicată și, nu în ultimul rând, se pot semăna timpuriu.

Cele mai bune seminţe hibrid au fost premiate în cadrul Zilei Porumbului, organizată în data de 14 septembrie 2017, în judeţul Ialomița. Pentru al doilea an consecutiv, hibrizii DEKALB, au fost declaraţi numărul 1 în România. DEKALB a ocupat primele două poziții în rândul celor 71 de hibrizi recoltați, cu producții de peste 15 t/ha pe terenuri neirigate. Pentru fermierii din Cluj, brandul de semințe oferă 8 tipuri de hibrizi de porumb: DKC 3939, DKC 4025, DKC 4490, DKC 4590, DKC 4685, DKC 4795, DKC 4964, DKC 6031. Sunt hibrizi gândiți să servească nevoile fermierilor din zonă, în funcție de climă, terenuri și de tehnologiile aplicate în regiune.

În ceea ce priveşte preţul de vânzare al porumbului, fermierii vorbesc despre un tarif 550 de lei pe tona de boabe de porumb. Potrivit agrointel.ro, preţul porumbului pe bursele internaţionale ar putea să influenţeze pozitiv nivelul actual din România. Astfel, prețul porumbului, cu livrarea în luna noiembrie, este de circa 158 de euro pe tonă, cu un vârf de 158.75 euro pe tonă. Pentru boabele contractate deja și livrate în ianuarie, prețurile depășesc 160-162 de euro pe tonă.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) din noiembrie 2016, recolta de porumb boabe de anul trecut, de 8.47 de milioane de tone, s-a diminuat ușor față de 2015, cu doar 5.6%, în pofida secetei înregistrate în vară, dar a scăzut cu aproape 25% în raport cu producţia record din 2014 de 11.3 milioane de tone. 

 

 

Comenteaza