Record negativ pentru Cluj: cei mai mulţi şomeri din România, în 2012. Cum s-a ajuns aici VIDEO

Record negativ pentru Cluj: cei mai mulţi şomeri din România, în 2012. Cum s-a ajuns aici VIDEO
Record negativ pentru Cluj. În 2012, în judeţ s-au înregistrat cele mai multe disponibilizări din România. Conform statisticilor oficiale, 18.000 de clujeni şi-au pierdut slujbele anul trecut. Cei mai mulţi au fost daţi afară de la Nokia, Mechel şi Bechtel.

Cei mai mulţi disponibilizaţi provind din industria electronică, metalurgie şi construcţii.

"Pentru anul 2012, Clujul a înregistrat cele mai numeroase disponibilizări din România", explică directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Daniel Don. "Practic, în cursul anului 2012 numai în cadrul disponibilizărilor colective s-au înregistrat în jur de 6.000 de persoane. Totalul disponibilizaţiloor pe parcursul anului 2012, agenţia a înregistrat 18.000 de disponibilizări".

La Cluj, fabricile de şomeri au fost, în 2012, Nokia, Mechel şi Bechtel.

Specialiştii în resurse umane spun că majoritatea şomerilor provin din industria prelucrătoare. Ei le recomandă celor care au rămas fără slujbe să se orienteze spre domeniul construcţiilor sau spre comerţ.

"Ce ar putea să facă este să se orienteze către domeniul construcţiilor care este pe trend ascendent, asta înseamnă că au apărut mai multe locuri de muncă în domeniul construcţiilor şi adaptarea ar fi mai uşoară. De asemenea, pot să se orienteze către comerţ pentru că există aproape cele mai multe oferte de locuri de muncă", arată Monica Ion, specialist în resurse umane.

Anul trecut, statisticile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că 180.000 de români şi-au pierdut locul de muncă.


Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Lorant Ersek

 

Comenteaza