Reguli noi în UE. Modificări de conținut și etichetare a unor produse alimentare

Reguli noi în UE. Modificări de conținut și etichetare a unor produse alimentare

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord în ceea ce privește revizuirea și consolidarea standardelor de comercializare ale unor produse alimentare.

Potrivit noilor decizii ale UE, se vor revizui și consolida standardele de comercializare existente aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor și laptelui, potrivit unui comunicat. Mai exact, se propune creșterea cantității de fructe din gemuri, de la minimum 350 grame la 450 grame pe kilogram – o prevedere care ar putea afecta și producătorii români, scrie bugetul.ro.

Noile directive care privesc micul dejun stabilesc norme comune privind compoziția, denumirile de vânzare, etichetarea și prezentarea acestor produse pentru a asigura libera lor circulație în cadrul pieței interne europene.

Principalele modificări aduse sunt:

-Indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru miere: Pe etichetele amestecurilor de miere, se va afișa țara de origine, cu procentajele corespunzătoare. Aceasta împiedică falsificarea și oferă transparență.

-Reguli noi pentru sucurile de fructe: Se introduc categoriile „suc de fructe cu zahăr redus”, „suc de fructe cu zahăr redus obținut din concentrat” și „suc concentrat de fructe cu zahăr redus”, permițând consumatorilor să aleagă sucuri cu mai puțin zahăr.

-Conținut mai mare de fructe în gemuri: Conținutul minim de fructe în gemuri crește, îmbunătățind calitatea și reducând conținutul de zahăr.

-Etichetarea simplificată a laptelui: Distincția între laptele „evaporat” și laptele „condensat” va fi eliminată.

-Evaluarea informării despre originea fructelor: Comisia va evalua în următorii trei ani modalitățile de informare a consumatorilor despre originea fructelor utilizate în producția de sucuri și gemuri.

După intrarea în vigoare a acordului, statele membre vor avea la dispoziție 18 luni să transpune noile reguli în legislația națională.

Comenteaza