RE/MAX: prețurile apartamentelor vor scădea cu până la 10%, chiriile, cu 15%

RE/MAX: prețurile apartamentelor vor scădea cu până la 10%, chiriile, cu 15%
Piața locuințelor rămâne extrem de dinamică la Cluj | Foto: Grand Park

Specialiștii liderului mondial în real-estate RE/MAX estimează pentru acest an o corecție medie la nivel național între 5 și 10% a prețului la apartamente.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Acesta a prezentat rezultatele unui studiu despre impactul Covid-19 în piața imobiliară, realizat la nivel european. Printre cele mai importante concluzii se numără: corecții de preț pe segmentul vânzări, scăderi de preț pe închirieri, precum și o ușoară scădere a volumului tranzacțiilor.

Studiul a fost realizat pe 2.130 de agenți și brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei și bărbați, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani. Jumătate dintre participanții la studiu au o experiență de minim trei ani în cadrul agențiilor RE/MAX.

La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiști estimează scăderi ale prețurilor între 5-10%. Excepție fac Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia, care prezic o creștere între 2-5% a prețului la case. În România, la nivel național, specialiștii estimează o corecție medie între 5 și 10% a prețului pentru apartamente, cu variațiuni în funcție de piață/oraș.

Pe segmentul închirieri, respondenții prezic o scădere a prețurilor cuprinsă între 10 și 15%. 70% dintre participanții la studiu indică scăderi între 10-20% ale prețurilor pentru proprietăție comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenți estimează scăderi atât în mediul rural, cât și în cel urban.

40% dintre respondenți estimează o stagnare sau o ușoara scădere a volumului de tranzacții imobiliare în România În ceea ce ține de volumul tranzacțiilor, specialiștii estimează o ușoară tendință de scădere la nivel european, cu excepția Franței, Poloniei, Bulgariei, unde 50% dintre participanți preconizează creșteri pe segmentul case.

Pe plan local, peste 40% dintre participanți estimează o scădere a volumului de tranzacții imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăți. 65% dintre participanții la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacții pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât și de achiziții.

40% consideră că va scădea numărul tranzacțiilor pe segmentul proprietăți pentru investiții. Potrivit rezultatelor obținute, printre motivele ce determină scăderea volumului de tranzacții se numără rata ridicată a șomajului, incertitudinea generală, nesiguranța financiară din partea cumpărătorilor. RE/MAX are 50 de francize și 500 de membri în țară, cu un plan de extindere, până în 2023, la 110 birouri și 1.000 de agenți.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza