Renaşte Cetăţuia. Poarta Vieneză a Clujului reintră în circuitul turistic

Renaşte Cetăţuia. Poarta Vieneză a Clujului reintră în circuitul turistic

Vechea poartă de acces în fortificaţia habsburgică de pe Dealul Cetăţuii, cu o istorie de 300 de ani, va fi repusă în funcţiune la începutul anului viitor după investiţii de 1 milion de euro. Cele mai importante lanţuri de restaurante din România s-au arată interesate să opereze în Wiener Tor.

Poarta Vieneză  - Wiener Tor face parte din ansamblul de clădiri al fortificației de pe Dealul Cetăţuii din Cluj-Napoca şi este pe lista monumentelor istorice. Proiectată de celebrul arhitect militar Giovanni Visconti, care şi-a pus amprenta şi asupra Cetăţii Alba Carolina (Alba Iulia), Cetățuia a fost construită între anii 1715 și 1735. Ea avea ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane. 

Cetățuia din Cluj urmărea, la vremea edificării, cele mai noi principii ale arhitecturii militare europene, fortificațiile în sistem Vauban, concepute de către renumitul arhitect al lui Ludovic al XIV-lea, Sébastien Le Préstre de Vauban. Din cele patru porți de acces de la Cluj se mai păstrează cele din nord (Wiener Tor - Poarta Vieneză) şi sud-est (Wasser Tor - Poarta Apei). 

Fortificația de pe Dealul Cetăţuii a fost ridicată de habsburgi pentru a asigura controlul asupra Clujului, după ce oraşul a trecut, odată cu întreaga Transilvanie, sub stăpânire austriacă. În timpul Revoluţiei de la 1848, Cetăţuia a fost utilizată şi ca închisoare. Aici a fost întemnițat și executat, pe 11 mai 1849, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. 
 
Poarta Apei este amplasată în partea estică, iar Poarta Vieneză era accesul principal al cetăţii. Între bastioanele de nord şi de nord-est se afla un coridor îngust de acces în cetate. Clădirea cu un singur nivel aflată în zona delimitată de bastionul nord-estic găzduia magazia de pulbere.

Din vechea cetăţuie au mai rămas o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Paraşutiştilor. Întregul ansamblu a fost afectat de alunecările de teren din zonă. Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere, în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălţată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comunişti în anii ‘50.

Bijuteria din moloz

Wiener Tor este acum reabilitată de compania clujeană Ronside Steel Cluj (RSC) - specializată în lucrări de electrificare căi ferate, dar şi în lucrări de construcții precum poduri, pasaje şi structuri metalice - printr-o investiţie de peste 4 milioane de lei, iar clădirea va fi pusă în valoare prin includerea sa în circuitul turistic şi comercial. Ideea proprietarilor este ca aceasta să poată găzdui un restaurant, o terasă, dar şi spaţii pentru evenimente. Proprietatea are 1.700 mp de teren.
 
„Noi am preluat-o de la Unita acum câţiva ani şi am reuşit să recuperăm vechile planuri ale clădirii, din arhivele de război din Viena. Avem o echipă tehnică formată din 22 de oameni, coordonaţi de arhitecţii Voicu Bozac şi Bogdan Fodor - arheologi, structurişti, istorici, biologi - plus echipele de muncitori. Numai lucrările de demolare au durat un an pentru că acolo era dezastru, se prăbuşeau toate, nici nu puteam să deschidem uşa. Ploua peste tot, din gang cădeau pietre.

Am cărat cantităţi imense de moloz şi lemn. Am început cu acoperişul, am schimbat lemnul putred, iar apoi am continuat lucrările în interior şi în exterior. Suntem la faza de montare a instalaţiilor, aceasta în funcţie şi de cerinţele pe care le vor avea cei care vor opera clădirea. Ne aflăm în negocieri cu lanţuri foarte mari din domeniul hoteluri, restaurante, catering, noi în patru luni putem pune clădirea în funcţiune”,
spune Florin Lung, administratorul RSC.  

Privaţii se mişcă mai repede

„Lucrurile se mişcă pe Cetăţuie, încet, dar se mişcă. O clădire a fost deja finalizată de Arhimar Serv (Pavilionul H, n. red.), cea din dreapta intrării în Hotelul Belvedere este aproape gata şi va găzdui Consulatul Republicii Sierra Leone, în schimb în Wasser Tor, care a fost preluată de primărie, e dezastru, a devenit locuinţă pentru aurolaci. 
 
Noi, proprietarii acestor clădiri, nu numai că le-am renovat, dar am amenajat şi perimetrul din jurul lor, inclusiv trotuare, spaţiu verde. Aici ajung mulţi turişti, întreabă dacă într-adevăr aici este Cetăţuia, dar constată că nu prea au ce face. De aceea şi primăria trebuie să promoveze această zonă turistică, aşa se întâmplă la Praga sau în alte oraşe europene. Să facem oamenii să urce pe deal, nu doar să stea pe pietonală. Cu sau fără telegondolă pe Cetăţuie”, îndeamnă acesta.  
 
1734
este anul în care a fost construită Poarta Vieneză de pe Dealul Cetăţuii
 
2017
este anul în care monumentul istoric a intrat în reabilitare
 
Primăria vrea teatru pe deal
 
Municipalitatea a cumpărat de la UTH (Unita Turism Holding), cu 100.000 de euro, un teren de 10.000 mp pentru un teatru de vară. Pentru realizarea proiectului a fost achiziţionată şi clădirea Pavilion G, cu 20.000 de euro, a cărei reabilitare costă 250.000 de euro. Ideea unui teatru de vară pe Cetăţuie a fost lansată în 2012, însă nu a putut fi pusă în practică din cauza unei ipoteci pe teren. Intenţia este ca teatrul să fie dotat cu mobilier urban şi să aibă instalaţie de nocturnă pentru a putea fi folosit ca loc de evenimente, ca spaţiu public şi de agrement. Parcul Cetăţuia a intrat în proprietatea UTH în 1994, iar apoi a făcut obiectul unor contracte de schimbări de proprietate. Actual proprietar este BT Leasing Transilvania, iar UTH are drept de folosinţă şi posesie.

Comenteaza