Revendicările hotelierilor și cârciumarilor din Cluj, transpuse la nivel național

Revendicările hotelierilor și cârciumarilor din Cluj, transpuse la nivel național
Angajații localurilor din oraș au protestat constant împotriva restricțiilor | Foto: Form Space

Organizația națională din care face parte noua asociere a proprietarilor de restaurante și hoteluri din Cluj a formulat revendicările la nivel de țară, anticipate de antreprenorii locali. 

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIO) a solicitat Guvernului României deconectarea domeniului hoteluri - restaurante- catering de la rata incidenței de orice fel de la 1 iunie, în condițiile în care până la această dată vor fi vaccinați 90% dintre angajații din domeniu, iar la nivel național vor fi 5 milioane de persoane vaccinate.

Membrii FPIO, ce reprezintă interesele sectorului ospitalității în contextul în care este afectat puternic de efectele crizei coronavirusului, sunt Horeca Transilvania Cluj, Horetim Timișoara, Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Dolj, Asociația HoReCa Bacău, Horeca Argeș și Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni.

”Industria ospitalității trece printr-un moment de cotitură. După ce s-a ratat sprijinirea sectorului după perioada de lockdown şi restricționarea discreţionară a activităţii timp de 1 an, este foarte important pentru mediul antreprenorial ca redeschiderea să se facă în cele mai bune condiţii.

Susținem necesitatea redeschiderii în condiţii de siguranţă a industriei prin programul naţional de vaccinare. În acelaşi timp, solicităm guvernului să analizeze posibilitatea scoaterii sectorului HoReCa de sub incidența numărului de infectări la mia de locuitori, principala nevoie şi dorinţă a întregului sector”, a declarat Corina Macri, președintele FPIO.

În urma demersurilor de consultare publică cu mediul de afaceri, inclusiv cu reprezentanții sectorului HoReCa, FPIO a sintetizat șapte propuneri importante pentru industrie în acest moment.

Propunerile naționale ale FPIO pentru Guvernul României

1. Deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenței de orice fel, întrucât nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură̆ între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, majoritatea îmbolnăvirilor fiind generate de mediul profesional sau familial.
2. Găsirea unor soluții de funcționare a industriei ospitalității în condiții de carantină și stare de alertă la fel ca hotelurile, magazinele alimentare, de bricolaj, supermarket-uri, mall-uri. FPIO propune un program de funcționare restrâns în interiorul locațiilor și pe terase, grad de ocupare al meselor 50%, număr maxim de ocupanți la masă de 6 persoane
3. Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de incadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii, cât și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent. Măsura susținerii 41,5% din salariul brut a acelor angajați reactivați din șomaj tehnic în câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. 
4. Introducerea unei facilități fiscale pe salarizare și creșterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcții, pentru HORECA. FPIO propune introducerea unui plafon de 3000-3500 de lei și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă, similare cu cele din construcții, pentru o perioadă de 5 ani. 
5. Reducerea cu cel puțin 50% a tuturor taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 și 2022 și reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9 la 5%. Orice fel de ajutor va constitui un sprijin major pentru ca industria Horeca să poate rămâne la linia de plutire.
6. Rambursarea rapidă a creanțelor reprezentând TVA, deblocarea măsurii 2 și remedierea situației aferente măsurii 3. Toate aceste măsuri și plata la timp a concediilor medicale plătite de angajator sau compensarea cu alte datorii față de bugetul de stat sunt măsuri de sprijin vitale pentru cei din industria ospitalității.
7. Amânarea ratelor la credite și regândirea procesului de eșalonare a datoriilor provenite din taxe și impozite. Suspendarea executărilor silite pentru cei afectați de aceste restricții pentru 2021. 


La inițiativa Hospitality Culture Institute, reprezentanții celor șapte organizații, din care fac parte 1.000 de antreprenori, și-au unit forțele pentru a apăra interesele naționale ale unei industrii afectate grav de criza COVID -19 la nivel mondial. Acest sector de activitate era format, anterior pandemiei, din 40.000 de jucători: 18.000 de unități de alimentație publică, 23.000 de unități mixte de cazare și alimentație publică, 500 agenții de turism și numeroși ghizi locali care au ca scop promovarea punctuală a fiecărei destinații turistice, universitare sau de business.

VEZI Jumătate dintre restaurantele Clujului sunt falimentare

Fondatorii business-urilor locale din industria ospitalității au înregistrat luni Asociația HoReCa Cluj, inițiată de 13 membri, printre care se numără restaurantele clujene Barraca, Marty, Chios-Carrousel, Nuka, Muura, Toulouse, Via, festivalurile Untold, Electric Castle, Hotelurile Grand Napoca și Meridian.

Comenteaza