Românii trec pe eco. Numărul vehiculelor hibride și electrice, în creștere

Românii trec pe eco. Numărul vehiculelor hibride și electrice, în creștere

Din ce în ce mai mulți români se prezintă la Registrul Auto Român (RAR) pentru a solicita eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) pentru mașini electrice sau hibride.

"Numărul autovehiculelor electrice noi, care s-au prezentat la Registrul Auto Român pentru a obține “buletin” românesc, este cu 50% mai mare în primele 6 luni ale anului 2019, față de întreaga perioadă a anului 2018. Lucrătorii RAR au remarcat că din ce în ce mai mulți români solicită eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) pentru mașini electrice sau hibride", se arată într-o postare a RAR, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, în primele șase luni ale acestui an, 3.513 vehicule hibride noi și 1.562 rulate s-au înregistrat în evidențele RAR. În aceeași perioadă s-au înregistrat 1.503 vehicule electrice noi și 97 rulate.

În tot anul 2018 s-au prezentat la RAR 4.580 de vehicule hibride noi și 2.377 rulate, 1.050 de mașini electrice noi, dar și 110 rulate.

Dacă în 2018 au venit la Registrul Auto Român 8.117 vehicule electrice și hibride, în prima jumătate a acestui an numărul lor a ajuns deja la 6.675.

RAR recomandă cetăţenilor să verifice dacă vehiculul achiziţionat este destinat pieţei din Europa, pentru a nu întâmpina dificultăţi cu omologarea. În caz contrar, omologarea ar putea fi un proces elaborat, de lungă durată şi costisitor.

Staţii de încărcare pentru maşini electrice la Cluj

Administrația clujeană încurajează utilizarea autovehiculelor electrice. În noiembrie 2018, municipalitatea a inaugurat două stații de încărcare a mașinilor electrice în parcarea primăriei, respectiv în parcarea cu barieră de la Biserica Sf. Mihail. Consilierii locali au votat proiectul care prevede ca încărcarea să fie făcută gratuit. Costurile sunt suportate de la bugetul local și fac parte din planul primăriei de încurajare a achiziționării de vehicule nepoluante. De asemenea, primăria Cluj-Napoca vrea să monteze în oraş încă cinci staţii de încărcare a mașinilor electrice, o investiţie ce se ridică la aproape 1 milion de lei. Stațiile vor fi amplasate în următoarele locaţii: Piața Mihai Viteazul, Piața Ștefan cel Mare, Baza Sportivă Gheorgheni, Sala Polivalentă (parking subteran) și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Lomb (parking subteran). VEZI Alte cinci staţii de încărcare pentru maşini electrice la Cluj

Comenteaza