Rompetrol a virat statului român 12 miliarde de dolari în 10 ani

Rompetrol a virat statului român 12 miliarde de dolari în 10 ani
Profitul net consolidat realizat de Rompetrol Rafinare în 2016 a atins nivelul de 49,8 milioane de dolari, fiind influențat negativ de evoluția cotațiilor internaţionale pentru produsele petroliere, marcând o scădere cu 23%.

Vânzările de carburanți pe segmentul de rafinare s-au ridicat la 1,8 milioane tone pe piața internă, în creștere cu 13% comparativ cu 2015, iar cele pentru export, cu 4%, la 2,1 milioane tone. Din 2014, activitatea petrochimică a fost preluată de Rompetrol Rafinare, fiind integrată pe fluxul de propilenă, utilităţi şi logistică cu rafinăria Petromidia. 
 
Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a fost de 2,19 miliarde de dolari în 2016, în scădere cu 5% pe fondul scăderii cotațiilor pentru produsele petroliere. Vânzările de carburanți au înregistrat o creștere pe segmetul angro (în creștere cu 11% în 2016), în timp ce pe segmentul retail s-au majorat cu 2%. Cantitățile de gaz lichefiat vândute au urcat cu 10%, pe fondul creșterii cererii. Segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 734 puncte de comercializare: reţeaua de staţii proprii, staţii partener operate de client şi dealeri, staţii mobile. 
 
Rompetrol a plătit 277 de miliarde de dolari la buget, valoarea contribuției la stat depășind 12,5 miliarde de dolari în perioada 2007-2016. Acţionar majoritar este grupul KMG International, statul român având 44,69% din acțiuni. Deţinerile Rompetrol Rafinare se reflectă automat asupra companiilor pe care societatea le controlează, direct și indirect, Rompetrol Downstream, care operează rețeaua de benzinării a grupului și Rom Oil, rețeaua de depozite şi celelalte societăţi deţinute direct sau indirect: Rompetrol Logistics, Rom Oil, Rompetrol Gas.

Comenteaza