Rusia blochează importurile de porci din România și Ungaria. Pesta ucide porcii de fermă în 10 zile

Rusia blochează importurile de porci din România și Ungaria. Pesta ucide porcii de fermă în 10 zile

Autoritatea Federală Sanitară Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a introdus restricții temporare cu privire la importurile de porci vii, carne de porc și produse conținând carne de porc din România, că urmare a epidemiei de pestă porcină, informează Itar Tass. 

"Decizia a fost luată din cauza înrăutățirii situației epizootice cu privire la pestă porcină africană și a dovezilor privind extinderea epidemiei în Uniunea Europeană. În special, potrivit International Epizootic Bureau, un nou focar a fost înregistrat în rândul porcilor mistreți din zonă Satu Mare din România", arată Rosselkhoznadzor.

La începutul lunii, Rosselkhoznadzor a introdus restricții temporare cu privire la importurile de porci vii și produse din carne de porc din Ungaria, din cauza izbucnirii unei epidemii de pestă porcină în regiunea nordică Heves.

Virusul care provoacă pesta porcină africană este inofensiv pentru oameni și pentru alte animale, însă pentru mistreți și porcii de fermă boala - pentru care nu există încă un vaccin - este mortală în aproape toate cazurile, ducând la decesul animalelor în termen de 10 zile.

În România, la începutul acestui an a fost descoperit un focar de pestă porcină africană în localitatea Micula, la aproximativ 7 km de granița României cu Ungaria și Ucraina. În martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare a instituit măsuri speciale de protecție pe raza mai multor localități după depistarea unui nou caz de pestă porcină africană, în localitatea sătmăreană Bercu Nou.

Comenteaza