S-au terminat banii europeni pentru proiectele de livezi

S-au terminat banii europeni pentru proiectele de livezi

Pomicultorii români au cerut de două ori mai mulți bani decât li s-a repartizat inițial în acest an de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). 

Fondurile alocate pentru sesiunea actuală de primire a proiectelor pentru investiții în sectorul pomicol au fost epuizate. AFIR anunță că fondurile disponibile prin submăsura 4.1a, investiții în exploatații pomicole, din sesiunea actuală, au fost epuizate, fiind atinsă limita de 200% din alocare.

Pentru 4.1a,  AFIR a primit pe internet în sesiunea din acest an 291 de solicitări de finanțare în valoare nerambursabilă de 170,4 milioane de euro. Alocarea financiară disponibilă pentru sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanțare a investițiilor la nivel național a fost de 85 de milioane de euro.

„Numărul mare de proiecte și faptul că plafonul financiar pentru depunerea cererilor de finanțare a fost epuizat arată clar un interes major pe care investițiile în sectorul pomicol îl au în ultima perioadă. Dacă la primele sesiuni am constatat o anumită reținere din partea solicitanților, iată că lucrurile se îndreaptă în direcția bună.

Este și o consecință a faptului că am reușit să simplificăm multe aspecte pe care beneficiarii ni le-au semnalat și să fim mai aproape de ei în acest proces, deloc ușor, al depunerii de proiecte în sectorul pomicol”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Depunerea proiectelor în cadrul acestei sesiunii s-a oprit înainte de termenul limită prevăzut în anunțul de lansare pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate a depășit 200% din alocare (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase).

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru investiții în exploatații pomicole prin 4.1a a fost lansată în 27 decembrie 2017. Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare a fost 30 iunie 2018.

Comenteaza