Safari Park la Cluj GALERIE FOTO

 Safari Park la Cluj GALERIE FOTO
Complexul de la limita cu judeţul Sălaj va avea grădină zoologică, restaurant şi pensiune, iar domeniul de vânătoare şi de agrement se va întinde pe aproape 1.000 de hectare. Investiţia se ridică până acum la 5 milioane de euro.

„Am decis să facem şi următorii paşi, astfel ca pe lângă fermele de animale şi vegetale pe care le avem să trecem la producţia proprie, iar în viitorul apropiat să ne extindem în sectorul de restaurante şi în cel de agrement.

Din toamnă inaugurăm primele produse de Cluj din carne de bizon, cerb, bivol şi combinaţii între acestea în salamuri, cârnaţi, pastete, hamburgeri”, spune Alin Constantin Jeican, administratorul BT Bison Ranch, din comuna clujeană Recea-Cristur.
 
Produsele vor avea denumirea Wild Bison, alăturată numelui investitorului care a înfiinţat ferma, Hans Kilger. „La început am avut unele probleme de aclimatizare a bizonilor americani, cu o mortalitate de 100 de animale, dar apoi am căpătat experienţă, am ştiut cum să îi vaccinăm, şi am ajuns la un efectiv de 400 de bizoni. Într-un an se nasc aici în jur de 100 de pui de bizon.

Pe primii i-am adus din mai multe ferme din Germania, Franţa, Belgia, Austria, au costat câte 1.800 de euro. Încurajaţi de această experienţă, am mai adus 100 de bivoli româneşti, 100 de cerbi, mufloni şi chiar vaci africane. Carnea acestor animale este foarte căutată în Europa. Antricotul de bivol se vinde cu 56 euro/kg, fileul, cu 60 de euro, pastrama, cu 70 de euro, iar carnea de bizon, cu 120 de euro. Mai scumpă este numai vita japoneză. 
 
Din păcate, la noi o carne de acest fel, cum este cea de bivol românesc, nu este încă valorizată la nivel corespunzător, iar rasa este ameninţată cu dispariţia. În prima fază vom înfiinţa pe internet un magazin de delicatese, iar între timp suntem în discuţii pentru câteva locaţii pentru primul magazin fizic, la Cluj-Napoca, dar şi pentru o viitoare reţea de restaurante proprii, la Cluj, Bucureşti, Timişoara”, afirmă Jeican.

Un bizon, o tonă
 
De anul viitor, ferma din Cluj îşi va deschide porţile şi pentru public, intrând în circuitul turistic: complexul este gândit ca unul de Safari Park, cu pensiune şi restaurant. Dintre cele 1.500 ha pe care se întinde acum Bison Ranch, 70% sunt destinate ţarcurilor pentru animale, fermelor vegetale, iar puii acestora stau într-o zonă acoperită. În general, bizonii se află în permanentă deplasare, nu au nevoie de grajduri propriu-zise, nici chiar în perioada rece.

Bizonul mănâncă iarna 15 kg de fân pe zi, plus 4 kg de porumb, orz, ovăz, şi ajunge în 5-6 ani şi la 1.000 kg. Administratorii complexului, care a ajuns la 50 de angajaţi, vor să amenajeze puncte de observaţie şi chiar o grădină zoologică, în paralel cu partide de vânătoare organizate aici, şi chiar să extindă suprafaţa acestuia la 2.000 ha. Până acum, investiţia de la Recea-Cristur este de 5 milioane de euro.   
 
Primarul promite drumuri mai bune

Apariţia în peisaj a fermei de bizoni a reprezentat o sursă de venit serioasă pentru administraţia locală. "Totalul pe care îl dau ei la buget, inclusiv contractele de arendă pe care le plătesc pentru terenuri, se ridică la 200.000 de lei. Este important, pentru că noi suntem departe de reşedinţa de judeţ, terenurile sunt mai bune pentru creşterea animalelor decât pentru agricultură.

Cam 30 de oameni din comună lucrează acolo. Sunt deja aprobate mai multe lucrări de infrastructură, pe fonduri europene, care vor fi demarate. Inclusiv ei şi-au achiziţionat patru tractoare pe bani europeni", declară primarul Laurian Alexandru Rus.

Recea-Cristur este o comună din nordul-estul Clujului, la limita cu judeţul Sălaj, care mai are în componenţă satele Căprioara, Ciubăncuţa, Elciu, Escu, Jurca, Osoi, Pustuţa, şi se întinde pe 7.620 ha. Populaţia comunei de la 42 km de Cluj-Napoca se ridica la 1.412 locuitori, conform recensământului din 2011.

Principalele proiecte de investiţii vizate în zonă sunt fermele pentru creşterea animalelor şi cultivarea terenurilor, agroturismul, abator şi fabrică de prelucrare a produselor din carne de vânat, construirea unui teren sintetic de sport.

Comenteaza