Șantierele și-au încetinit ritmul. Investițiile medicale, mai atractive pentru constructori

Șantierele și-au încetinit ritmul. Investițiile medicale, mai atractive pentru constructori

9 din 10 companii din piața construcțiilor spun că actuala situație le va determina scăderea cifrei de afaceri la final de an.

88% dintre respondenții chestionați de agenția IBC Focus Cluj sunt de părere că vor avea scăderi la cifra de afaceri în 2020, 5,5% consideră că la final de an se vor înregistra creșteri, iar alți 5,5% sunt de părere că acestea vor stagna.

Dacă până luna trecută cea mai mare provocare a firmelor de construcții era găsirea și recrutarea de muncitori, noua situație schimbă total opțiunea. O treime din firmele care au răspuns demersului consideră că va crește șomajul în industrie.

Cei mai mulți (36%) consideră că restricțiile de mobilitate și măsurile de prevenție a răspândirii virusului pe șantiere vor determina o scădere a productivității muncii. Sunt și firme care văd oportunitatea din criză: 15% spun că noua situație îi va ajuta să recruteze mai ușor oameni.

38% din cei chestionați au observat o scădere a activității, în timp ce 35% au observat o ușoară încetinire sau chiar stopare a activității pe șantierele unde activează. Totuși, 24% au afirmat că nu au observat nicio modificare a activității, în timp ce 2% vorbesc chiar despre o accelerare a lucrărilor. Răspunsurile specialiștilor sunt confirmate de statisticile deținute de IBC Focus.

Construcțiile medicale par a fi cele mai atractive pentru investitori, urmate de construcțiile de infrastructură și cele rezidențiale mici. 50% din specialiști sunt de părere că statul ar trebui să crească numărul de investiții publice din piață pentru a susține industria.

Totuși, același eșantion nu se declară interesat de astfel de proiecte. Studiul privind pulsul pieței construcțiilor în contextul epidemiei cu Covid-19 este în derulare și până la momentul realizării acestei interpretări au dat curs chestionarului peste 300 de persoane reprezentând companii active în domeniu.

IBC Focus a demarat un studiu privind pulsul pieței construcțiilor în contextul epidemiei cu coronavirus. Chestionarul a fost transmis specialiștilor activi din piață și deja a înregistrat peste 300 de răspunsuri: 20% antreprenori generali, 20% arhitecți și proiectanți, 18% subantreprenori de specialitate, 42% producători sau furnizori de materiale.

Tipuri de investiții care vor susține piața

Construcții medicale – 199
Construcții de infrastructură – 156
Construcții rezidențiale mici - 153
Construcții industriale – 96
Construcții rezidențiale mari – 70
Construcții agro-zootehnice – 61
Construcții comerciale și retail – 50
Toate în aceeași măsură – 38
Construcții destinate spațiilor de birouri – 31
Construcții de hoteluri și pensiuni – 17
Construcții sportive și de agrement – 8

Sursa: chestionar IBC Focus

Comenteaza