Scad chiriile la Cluj. Și fără pandemie

Scad chiriile la Cluj. Și fără pandemie

Prețurile chiriilor în cele mai populare orașe precum București și Cluj-Napoca au scăzut în primul trimestru al acestui an. În schimb s-au înregistrat măriri ale pretențiilor pe care proprietari le au în alte orașe, acolo unde chiriile sunt mai puțin căutate.

Prețurile pentru închirierea apartamentelor au fost destul de dinamice în primele trei luni ale acestui an și încă nu includ efectele pandemiei de coronavirus. Potrivit raportului ”Piața Imobiliară Rezidențială – Trimestrul I 2020”, prețurile în zona capitalei și Cluj-Napoca au început să scadă. Totodată, în mai anumite centre regionale prețurile au avut parte de o creștere.

"O analiză punctuală ne arată că există semne evidente de încetinire a ritmului tranzacțiilor. De fapt a numărului de tranzacții. La sfârșitul lunii martie 2020 numărul tranzacțiilor imobiliare este semnificativ redus comparativ cu cel atins în aceeași perioadă din 2019. Confirm această tendință, bazându-mă pe faptul că numărul tranzacțiilor înregistrat la primăria municipiului Cluj-Napoca, în ultima săptămână din martie 2020, reprezintă 6-7% din numărul atins în aceeași perioadă și în același loc anul trecut (2019)", observă evaluatorul clujean Adrian Vascu.

În București, suma medie solicitată pentru un apartament cu două camere era de la 400 de euro pe lună, față de 420 de euro, suma înregistrată în ultimul trimestru din 2019. În Cluj-Napoca, aceeași cameră, respectiv confort 1, din perioada 1980-200, cu o suprafață de 50-60 mp, putea fi închiriată cu 410 euro, față de 420 de euro pe lună, suma înregistrată ultima dată.

Prețurile cerute pentru închirierea apartamentelor au crescut mai ales în Ploiești. Aici un apartament pornea înainte de la 300 de euro, iar acum aceasta a ajuns la 330 de euro, ceea ce a făcut ca Ploiești să ajungă la egalitate cu prețurile din Brașov, unde s-au înregistrat scăderi. În Brașov s-au înregistrat scăderi de la suma de 350 de euro cerută pe lună, la suma de 330 de euro.

În Iași, pretențiile proprietarilor au scăzut și ele, de la suma de 330 la 320 de euro cerută pe lună. Chiriile au crescut cu o medie de 300 de euro în orașele Sibiu, Brăila, Târgu-Mureș și Constanța. Creșterile sumelor medii în ultimul trimestru s-au înregistrat în orașele Deva, Drobeta Turnu-Severin, Satu Mare și Piatra Neamț, unde prețurile cerute au crescut de la 190 la 200 de euro pe lună.

 

Comenteaza