Se reduce birocrația la fondurile UE. Cofinanțare națională eliminată pentru unele proiecte

Se reduce birocrația la fondurile UE. Cofinanțare națională eliminată pentru unele proiecte
Negociatorii Comisiei Europene (CE), ai Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns la un acord cu privire la simplificarea regulamentului politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020. Obiectivele au avut reducerea birocrației pentru beneficiari și facilitarea combinării fondurilor structurale și de investiții europene cu Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS - Planul Juncker).

“Salut acest acord. O politică de coeziune mai simplă și mai flexibilă reprezintă o prioritate pentru noi, și în ceea ce privește perioada viitoare de programare, post 2020. Facem acest  lucru pentru cetățeni, antreprenori, mediul de afaceri și toți potențialii beneficiari ai fondurilor europene”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

În baza propunerilor făcute de grupul la nivel înalt pentru simplificare, creat în 2015 la inițiativa comisarului european, au fost agreate modificări de regulament: beneficiarii vor putea folosi de acum înainte estimări cum ar fi prețul global pentru anumite categorii de cost care privesc angajații, asigurările sau chiria.

În privința combinării cu FEIS, negociatorii au adus un plus de clarificări la opțiunile existente și să acorde stimulente autorităților naționale și locale ce administrează proiecte din fonduri europene. De acum înainte fondurile politicii de coeziune investite în proiecte FEIS nu vor mai necesita cofinanțare națională. Regulamentul revizuit va deschide posibilitatea unor instrumente financiare combinate în care contribuția politicii de coeziune acoperă prima pierdere.

 

 

Comenteaza