Se schimbă legislația în construcții. Vor fi avantajate "clădirile verzi" și casele pasive

Se schimbă legislația în construcții. Vor fi avantajate "clădirile verzi" și casele pasive
Unul dintre proiectele Studium Green din Cluj-Napoca

Vor fi simplificate reglementările din domeniul construcțiilor – a anunțat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Attila Cseke. Acesta a evidențiat că sunt în vigoare 589 de prevederi legale, unele foarte vechi, cea mai veche datează din 1970.

„Reglementările nu corespund realității actuale și necesită modificări. Am identificat 44 de acte normative care trebuie modificate cu prioritate. În acest sens a fost constituit un grup de lucru care va avea sarcina de a elabora un set de prevederi mai simple și mai eficiente în domeniul construcțiilor, și de a actualiza în permanență aceste normative”, a subliniat Cseke.

Reglementările din domeniu trebuie corelate cu cele internaționale în vigoare în Uniunea Europeană, a explicat acesta, adăugând că normativa privind siguranța în caz de incendiu trebuie revizuită atât pentru construcțiile din domeniul învățământului (creșe, grădinițe și școli), dar și în alte domenii, pentru că nu a fost actualizată de mai mulți ani.

El susține că prevederile privind eficientizarea energetică a clădirilor, adoptate acum un deceniu, trebuie actualizate cu scopul de a putea construi clădiri "verzi", pasive din punctul de vedere al protejării mediului înconjurător.

Ministrul a anunțat și actualizarea prevederilor normative, adoptate în 1997, privind construrea de creșe, având în vedere că va demara, în acest an, un proiect  național în vederea sprijinirii familiilor tinere, cu  dezvolta o rețea de creșe moderne. Actul normativ în vigoare are 79 de pagini, din care se vor elimina 30, și se vor modifica restul prevederilor care necesită actualizare.

Comenteaza