Se scumpesc facturile la gaz și energie electrică de la 1 iulie. Clujenii ar putea plăti mai mult decât bucureștenii

Se scumpesc facturile la gaz și energie electrică de la 1 iulie. Clujenii ar putea plăti mai mult decât bucureștenii

Dacă pentru un locuitor al capitalei factura la energie electrică ar putea crește cu 15 lei, pentru clujeni creșterea ar fi de 90 de lei dacă nu au încheiat noi contracte cu furnizorul și rămân la serviciul universal.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

De la 1 iulie vor fi creșterei de prețuri atât la gaz, cât și la energie electrică, în special pentru cei care nu și-au schimbat contractele și au rămas la serviciul universal. În ceea ce privește gazul, scumpirile vor fi între 20% și 25% pentru întreaga populație, în timp ce la energie electrică majorarea prețurilor va fi între 5% și 7%.

“Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localități, mă aștept să fie o creștere mai mare, în altele, o creștere mai mică. Cred că cea mai mare creștere o vom vedea la Cluj, Brașov, Ploiești, Craiova, iar cea mai mică creștere cred că va fi la București. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună.

La București, creșterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al enegiei, în prezent președinte al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

“Calculul îi vizează în special pe cei care, pe un deficit de informație, nu au trecut în piața concurențială”, a precizat Răzvan Nicolescu, estimând că numărul acestor consumatori este în jur de 3 milioane. „Ei sunt sub un tarif penalizator, se numește tariful pentru serviciu universal.

Autoritățile nu le-au spus ce trebuie să facă, oamenii nu știu încă ce trebuie să facă - să meargă la furnizor, să ceară oferte, să semneze un contract -, n-au făcut acest lucru și vor plăti aceste penalități - și plătesc și în prezent un tarif mai mare”, spune Răzvan Nicolescu.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza