Se vinde Liberty Technology Park. Proprietarul platformei de birouri: “Vine criza în imobiliare. Va urma sectorul office”

Se vinde Liberty Technology Park. Proprietarul platformei de birouri: “Vine criza în imobiliare. Va urma sectorul office”

Ion Sturza, fostul premier al Repuplicii Moldova, discută cu un gigant imobiliar pentru vânzarea birourilor sale din Cluj.

Fribourg Development, divizia de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital controlat de Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, discută cu mai multe companii imobiliare şi fonduri de investiţii vânzarea birourilor Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Potrivit datelor din piaţă, pe lista scurtă s-ar afla şi Ceetrus, fostul Immochan, scrie ZF.ro. 

Vine criza pe piaţa office

Proprietarul parcului tehnologic de pe platforma Libertatea a declarat recent că până la finele anului noua criză se va simți în sectorul imobiliarelor, iar de anul viitor, și în cel al spațiilor de birouri.

"Vine criza. Este deja. Noi nu o vedem. Partea de rezidenţiale, din analiza mea, dă semnale de oboseală şi va fi prima victimă. Nu va fi ca în 2008 sau 2010, va fi mai degrabă un soft landing. Al doilea sector care este pasibil de aterizare soft este partea de office şi lucrurile se vor întâmpla într-o perspectivă de un an sau un an şi jumătate şi după aceea merge industria şi aşa mai departe", a spus Ion Sturza, preşedintele Fribourg Capital, conform Capital.

Omul de afaceri a afirmat că atunci investitorii trebuie să aibă o viziune pe termen lung, cu o parte de finanţare foarte solidă şi să nu depindă nici de banii cumpărătorului şi nici de cei ai băncilor.

2.000 de angajaţi la Liberty Technology Park

Proiectul Liberty Technology Park (LTP) Cluj, dezvoltat pe 4,5 ha, include cinci corpuri de clădiri, totalizând 17.000 mp de spații de birou clasa A. 70% dintre rezidenți sunt companii IT, iar mai bine de jumătate au departamente de dezvoltare software și R&D (cercetare și dezvoltare). Parcul tehnologic găzduiește și start-up-uri cu finanțare românească și străină. În LTP lucrează 2.000 de angajați.

LTP, ce reimaginează fostul activ al fabricii Libertatea, a fost lansat în 2013 și a spații de birou clasa A pe piața locală, în urma unei investiții de 15 milioane de euro. Proiectul este o inițiativă Fribourg Capital, sub patronajul omului de afaceri Ion Sturza.

Gradul de ocupare a parcului tehnologic este de 100%, iar majoritatea rezidenților sunt companii IT: Siemens, IBM, Halcyon Mobile, Altran, Iron Mountain Romania, Control Data Systems, Digital Ventures Development, Luminos Software, Voquz, SmartUp.

Activează și companii din zona serviciilor conexe: GTS Telecom, Arvato Bertelsmann, KPMG, Regal Beloit, Impact Hub, Wörwag Pharma, Medicover, Liberty Fitness. Parcul tehnologic găzduiește și acceleratorul Spherik, precum și start-up-uri, printre care Planable, SuppOffice, Primul Medic.

Comenteaza