Șefa ANT, la Cluj: Putem lua fonduri europene generoase; trebuie asocieri între operatorii din turism și ceilalți actori

Șefa ANT, la Cluj: Putem lua fonduri europene generoase; trebuie asocieri între operatorii din turism și ceilalți actori
Președintele Autorității Naționale pentru Turism, Anca Pavel-Nedea, promovează, într-o campanie desfășurată la nivelul marilor orașe din țară, nevoia stringentă de creare a unor asocieri între operatorii din turism și cei din celelalte domenii, pentru atragerea de fonduri europene, care ar putea oferi finanțarea necesară pentru proiectele mari din România.

Nedea a explicat, pentru agerpres.ro, că fondurile europene din domeniul turismului, care sunt accesibile pe programele din România, nu mai sunt atât de generoase în cadrul bugetar multianual 2014-2020, însă se pot scrie proiecte, care să vizeze finanțări consistente, pentru a fi depuse direct la Comisia Europeană.

De asemenea, aceste asocieri, care pot să fie dezvoltate pe trei paliere - local, regional și central - sunt instrumente recunoscute la nivel european, cu care alte țări operează de multă vreme.

"M-am întors de la Bruxelles, unde am fost pentru Ziua Organizației Mondiale a Turismului. Ideea vizitei a fost să luăm contact nu numai cu cei care iau decizii la nivel european în turism, ci am văzut în Parlament și prezentări ale unor destinații din lume cu mare circulație turistică.

Trebuie să existe asemenea asocieri între actorii din destinație, între partenerii publici și cei locali, mai ales pentru proiectele pe care vrem să le accesăm direct de la Uniunea Europeană, care sunt foarte bune pentru proiecte de dezvoltare mare", a declarat Nedea.

Prin aceste asocieri se va putea contura și o strategie coerentă, necesară turismului din România, care să depășească nivelul de sumă a tuturor planurilor, mai mult sau mai puțin sustenabile, pe care și le fac diverși operatori și actori din domeniu în legătură cu propria afacere.

"Suntem într-un moment în care turismul din România are nevoie de următorul pas, are nevoie de integrarea tuturor eforturilor făcute până acum - unele care s-au dezvoltat corect, sau cu sincope sau chiar nerealizate.

Soluții date exclusiv pe industria ospitalității nu și-au dovedit niciodată viabilitatea și sustenabilitatea în timp", a spus președintele ANT, subliniind importanța corelării planurilor din turism cu cele din domeniile conexe - cultură, transport, agricultură.

În opinia președintelui ANT, este necesar ca asocierile să apară în urma eforturilor unor persoane care fie lucrează în domeniul turismului în diferite instituții publice, fie provin din mediul privat sau din cel universitar.

"Avem nevoie de instrumente manageriale, atât la nivel central, dar mai ales la nivel local, care să adune toți actorii dintr-o destinație, la un efort comun, care să dezvolte coerent, pe termen lung, o strategie care să lase viitoarelor generații produse și resurse naturale și antropice nealterate", a mai spus Nedea.

Președintele ANT a participat joi la Cluj la o conferință numită "Managementul destinațiilor online și offline", alături de managerul Google România, Ana Sipciu. La conferință au participat câteva sute de persoane.

Comenteaza