Șeful Concurenței: "Nu îmi place deloc ce se întâmplă cu Uber la Cluj"

Șeful Concurenței: "Nu îmi place deloc ce se întâmplă cu Uber la Cluj"

Președintele Consiliului Concurenței din România (CCR), Bogdan Chirițoiu, dezavuează presiunile taximetriștilor clujeni asupra unor operatori precum Uber sau Taxify (Bolt) deoarece acestea duc la o piață anticoncurențională.

"Clujul este un centru economic important al țării, dar taximetriștii de aici se află într-o avangardă care pe mine nu mă entuziasmează. Există o decizie a instanței din Cluj care limitează prezența unor operatori precum Uber sau Taxify, în condițiile în care nu există încă nici cadrul legal în România. Desigur că suntem de acord ca toți operatorii trebuie să se alinieze cadrului fiscal, adică firma să plătească taxe la stat, dar și cu faptul că un client să fie protejat la fel ca în cazul serviciului de taximetrie.

Cu toate acestea nu putem să împiedicăm intrarea pe piață a unui nou business sub justificarea ca apelul la firmele de taxi să se facă doar telefonic, ca acum 20 de ani, și nu prin tehnologie care oricum pătrunde tot mai mult în viața noastră. Nu se poate ca toată lumea să se apuce să sune la telefon la dispecerat, să aștepte minute în șir până îi răspunde operatoarea, care îi spune că taxiul vine în 5 minute în Florești, apoi că vine în 10 minute, iar apoi că nu mai vine deloc, că nu mai găsește mașini", spune Chirițoiu. 

VEZI Poziția Ministerului Transporturilor față de ride sharing

Investigații la EnergoBit și Aeroportul Cluj

Șeful CCR a anunțat că mai mulți agenți economici privați și de stat se află sub lupa instituției. "Am amendat compania EnergBit, acum avem o nouă investigație în care aceasta este implicată. În cazul Aeroportului Cluj vom publica rezultatele investigației peste o lună. De asemenea, există la Cluj un potențial cartel al firmelor de deszăpezire. Intenția noastră nu este de a da amenzi foarte mari pentru a nu elimina firme de pe piață", a menționat Chirițoiu. 

"Cele mai mari amenzi aplicate de CCR sunt în cazul cartelurilor, care sunt înțelegeri neconcurențiale. Instituția urmărește să vadă dacă există o coordonare în privința prețurilor - dacă firmele au acțiuni concertate. Anunțurile de modificare a prețurilor făcute de firme, inclusiv la televiziuni, sunt analizate de CCR - dacă o societate zice că modifică prețul numai să vadă dacă și altele o fac, iar dacă nu se întâmplă nimic poate nu o mai pune în aplicare.

De asemenea, există licitații trucate în care societățile concurente își împart loturi dintr-o lucrare sau una dintre ele funcționează doar ca "mână moartă". De asemenea asociațiile profesionale sunt luate în vizor dacă stabilesc politici de preț pentru membrii lor. În cadrul asociațiilor este mai bine, ca membru, ca în momentul în care se întâmplă acest lucru chiar să părăsești sala în care se discută și să pui să se menționeze asta în procesul-verbal al ședinței", consideră Mihaela Ion, partener în biroul de avocatură Popovici, Nițu, Stoica & Asociații.    

Clujul este gazda celei mai importante conferințe dedicate concurenței, PRIA Competition, platformă de dezbateri pentru mediul de afaceri despre concurență. Focusul conferinței este focusul luptei împotriva cartelurilor, a abuzului de poziție dominantă a companiilor în sectorul lor de activitate, precum și asupra fuziunilor si achizițiilor, a concurenței neloiale, a prețurilor și a altor practici de concurență.

Printre subiectele importante care s-au dezbătut s-au numărat concurența și sectoarele cheie (financiar - bancar, asigurări, retail, sănătate și farmaceutice, energie, turism, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții și imobiliare, tehnologia informației, industrie), concurența pentru membrii asociațiilor patronale și profesionale; concurența și achizițiile publice.

Printre vorbitorii de la eveniment s-au mai numărat Georgiana Bădescu – partener Schoenherr și Asociații, Alexandra Stoica - director executiv al Clusterului Transylvania Energy, Felix Arion – director general al Clusterului AgroTransilvania.

Comenteaza