Șeful NTT Data Cluj: “Orice criză e o șansă. Va crește digitalizarea”

Șeful NTT Data Cluj: “Orice criză e o șansă. Va crește digitalizarea”

Criza coronavirusului va oferi șansa creatorilor de tehnologie de a le aplica pe o scară mult mai largă, apreciază Daniel Metz, CEO al companiei clujene NTT Data România.

În urma colaborării dintre Universitatea Miyazaki (Japonia) și compania NTT DATA, până la sfârșitul anului 2020 tehnologiile inteligenței artificiale vor reduce considerabil volumul de lucru al radiologilor din întreaga lume, conform Wall Street. „Orice criză este și o șansă. Vor crește flexibilitatea și viteza de operare. Trendul digitalizarii va capătă noi valențe”, a apreciat Daniel Metz, CEO la NTT DATA Romania.

Divizia DeepMind, de la Google, investighează, prin intermediul unor tehnici care țin de deep-learning - algoritmi de învățare automată grație căreia într-o prima etapă sunt prelucrate datele de intrare și ulterior funcția dorită - structura proteinei virusului. Informațiile pot fi esențiale în dezvoltarea unui vaccin.

Casa Albă le-a solicitat cercetătorilor să dezvolte tehnici de machine learning, derivată din inteligența artificială (AI), pentru a fi analizate foarte rapid 30.000 de studii din întreaga lume și a fi înțeles mai bine virusul. BenevolentAI (Marea Britanie) folosește machine learning pentru a sprijini dezvoltarea medicamentelor. Altă companie britanică folosește AI în cercetările legate de tratamentul bolnavilor de Covid-19.

Exscientia, care monitorizează toate medicamentele aprobate, precum și cele din faza preclinică, pentru a se vedea dacă pot fi utilizate împotriva coronavirusului. Printre companiile care au ca obiect de activitate utilizarea AI în medicină se numără Deargen (Coreea de Sud), Insilico Medicine (Hong Kong), care conduc cercetări avansate în domeniu.

În România, compania UiPath pune la dispoziția spitalelor licențe gratuite și sprijin tehnic end-to-end pentru a putea folosi platforma de Robotic Process Automation, precum și acces la automatizări deja create.

O echipă clujeană a dezvoltat sistemul COVID Monitor, un proiect pilot de pretestare online a suspecților de coronavirus, utilizând inteligență artificială. „Vom putea afla, stand acasă, în fotoliu, dacă suntem suspecți și trebuie să contactăm medicul și, eventual, să fim testați”, susține Dan Chiuzbaian, CEO la QSound SOFt.

Comenteaza