Șeful Regiunii Nord-Vest: “Autoritățile locale și IT-iștii trebuie să se pună în aceeași bancă”

Șeful Regiunii Nord-Vest: “Autoritățile locale și IT-iștii trebuie să se pună în aceeași bancă”
Marcel Boloș vrea mai multe proiecte locale de digitalizare a serviciilor publice

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) lucrează la o strategie și la un ghid de bune practici pentru a contribui la digitalizarea serviciilor oferite de instituțiile publice.  

“Dacă ne uităm bine, există două cifre, sume uriașe de bani, alocate pentru infrastructura de transport, discutăm de 9,2 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și 7,8 miliarde din politica de coeziune, dacă acestea vor fi sumele finale, pentru acest domeniu prioritar al României. Deodată cu aceasta este nevoie de o fortificare a capacității de implementare a ministerului transporturilor și a companiilor din subordine”, a spus Marcel Boloș, în cadrul unei dezbateri cu directorii regiunilor din țară.

Lipsesc modelele de bună practică

“La nivelul regiunii noastre, am separat componentele de digitalizare și de Smart City, în general cele care țin de viitorul serviciilor publice, pentru că la fiecare negociere Comisia Europeană ne atrage atenția asupra lor. Este un nou concept pe care îl avem în față ca provocare, ca tendință de modernizare a serviciilor publice.

În regiune, discutam despre digitalizarea serviciului public de sănătate și când a trebuit să dăm un exemplu de proiect, nu am știut ce să scoatem în față. Modelele autorităților publice locale care trebuie să facă față noilor situații lipsesc în piață și, mai mult, exemplele de bună practică ce i-ar face să ia decizii lipsesc pentru primarii din alte orașe decât reședințele de județ".

Colectarea selectivă, serviciu inteligent

"În zona de Smart City există o competiție între componentele tehnologia informației (IT) - baze de date, conectivitate, cloud, pe o parte, însă beneficiarii de servicii publice, adică populația, se uită mai puțin la partea tehnică și mai mult la finalitatea serviciului. Respectiv cât de facil e să îmi plătesc un impozit, o taxă, să mi se elibereze un certificat de urbanism, cât de inteligent este serviciul public de iluminat sau de colectare selectivă a deșeurilor.

Autoritățile publice vor să creeze un portofoliu cât mai aproape de oameni, dar sunt lucruri care generează probleme deoarece acestea nici măcar nu cunosc ce anume ar putea face astfel încât colectarea selectivă să se încadreze foarte bine în conceptul de Smart Public Services (SPS).

Una dintre provocările majore ale perioadei de programare 2021-2027 va fi să reușim să punem la un loc pachetele acestea integrate de proiecte în care să se îmbine atât componentele ce țin de zona IT, cât și finalitatea unui serviciu public inclus sub umbrela SPS. Noi am elaborat o strategie de Smart City la nivelul regiunii pe problema proiectelor de acest fel și suntem în curs de creare a unui ghid pe asemenea proiecte care să fie un model pentru a sprijini viitorii noștri beneficiari, cărora le vom oferi astfel exemple de bună practică”, a spus Boloș.

ADRNV este o organizaţie regională de sine stătătoare, înfiinţată ca organism de utilitate publică, ce acţionează în domenii specifice dezvoltării regionale. Aceasta coordonează planurile de dezvoltare regională și este autoritate de implementare a fondurilor europene în cadrul mai multor programe. Ea a inițiat trei dintre cele şapte clustere existente la nivel regional –  Clusterul Mobilier Transilvan, Cluj IT şi TREC Transylvania Energy. ADRNV înglobează județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Conferința “Dezvoltarea regională în România. Rolul și importanța Agențiilor de Dezvoltare Regională", organizată de Asociația Română pentru Smart City, a cuprins o sesiune de întrebări și răspunsuri cu reprezentanți ai celor șase ADR din țară care au confirmat prezența la cel mai înalt nivel. 

Comenteaza