Soarta centralei de la Tarniţa se va decide la Luxemburg

Soarta centralei de la Tarniţa se va decide la Luxemburg
Instanțele românești au solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene (UE) să decidă dacă participarea companiilor de stat Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia la proiectele hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești și cablului electric submarin România-Turcia constituie ajutor de stat pentru companiile mixte create pentru concretizarea lor.

Fondul Proprietatea (FP), acționar minoritar la cele trei companii, a contestat în justiție hotărârile Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) prin care se aproba participarea societăților cu bani la capitalul companiilor mixte înființate pentru implementarea proiectelor, conform portalului profit.ro.

Cele trei procese au fost suspendate de instanțele românești, care au solicitat CJUE să se pronunțe în legătura cu existența sau nu a ajutorului de stat în spețele respective.

Ultima astfel de decizie a fost luată de Tribunalul București în procesul în care FP cere anularea hotărârii AGA Nuclearelectrica din martie 2014 prin care s-a decis că aceasta va participa cu 2 milioane de euro la majorarea capitalului companiei de proiect Hidro Tarnița.

Unitatea ar urma să fie construită la 30 km de municipiul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald. Acţionarii Hidro Tarniţa sunt Complexul Energetic Oltenia, SAPE Electrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu câte 25%. Lucrările de construire a hidrocentralei erau estimate inițial la 1,25 miliarde de euro.
 
Potrivit proiectului, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuștești va avea o capacitate instalată de 1.000 MW şi va fi echipată cu patru turbine-pompă de câte 250 MW. Lucrările sunt estimate să dureze până la şapte ani. Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane metri cubi şi o suprafaţă de 40 ha.

Comenteaza