Soluţia preţului mai mic la peşte: ferme piscicole în Transilvania

Soluţia preţului mai mic la peşte: ferme piscicole în Transilvania
Mai multe lacuri pentru producerea unor specii precum sturion, nisetru sau cegă au început să apară în Ardeal. Înfiinţarea mai multor ferme piscicole în această zonă a ţării va duce la impulsionarea consumului şi la reducerea preţului la peşte, consideră promotorii unui proiect din acest sector.

„Noi milităm pentru înfiinţarea de ferme piscicole în fiecare zonă administrativă a ţării; astfel preţul final va fi mai mic cu 10-15%. Clujul se pretează la aşa ceva, de exemplu Kaufland are un centru logistic la Turda. Transportul şi logistica urcă preţul peştelui, mai ales a celui adus de departe. Costurile unei ferme piscicole de păstrăv care să producă 400 de tone anual sunt de 1,5-2,5 milioane de euro, însă există bani europeni ce pot fi accesaţi. O astfel de fermă poate să facă deja producţie industrială la nouă luni de la înfiinţare. Bine ar fi să existe o asociere între mai multe asemenea ferme sau chiar să aibă un administrator comun. Eforturi se fac: o fermă din Satu Mare produce sturioni pe care îi livrează în Ungaria, în Sălaj este un lac populat cu nisetru şi cegă, deci primii paşi sunt deja făcuţi", apreciază Adrian Popa, director de vânzări la Sea-Bell Trading, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Obiectivele programului sunt creşterea consumului de peşte în România, apelarea la produse de origine controlată, răspândirea de reţete culinare pe bază de peşte, reducerea braconajului piscicol. „Printre efectele pozitive pe care le au aceste produse se numără prevenirea cancerului (prostată, ovar, colon), artritelor, anemiilor, disfuncţiei erectile, prin prezenţa, mai ales în grăsimea de peşte a vitaminelor, mineralelor şi acizilor graşi Omega 3, pe care organismul nostru nu îi poate produce.

În cazul copiilor peştele stimulează dezvoltarea capacităţilor intelectuale, iar bătrânii sunt mai puţin dispuşi riscului de a suferi de Alzheimer. Important e ca peştele să fie gătit la aburi sau la cuptor, preferabil în stare proaspătă, şi nu prăjit, pentru a se evita contactul cu metalul încins", spune Alexandra Iliuţă, specialist în nutriţie. Consumul de peşte în ţara noastră era de 5,2 kg pe locuitor faţă de o medie europeană de 22,3 kg, conform Comisiei Europene. Cele mai mari cantităţi consumate sunt din speciile macrou, stavrid, şprot.

În România consumul anual era de 70.000 de tone, din care doar 20.000 de tone din producţia internă. Totuşi, ţara noastră este pe primul loc în Europa de Sud-Est în privinţa potenţialului piscicol. Campania de conştientizare a populaţiei, denumită „Săptămâna peştelui", se desfăşoară în 10-17 martie la Satu Mare, Cluj, Bucureşti. Programul este confinanţat din Fondul European pentru Pescuit.

Etichete
Comenteaza