Soluție IT pentru depistarea cancerului pulmonar, creată la Cluj

Soluție IT pentru depistarea cancerului pulmonar, creată la Cluj

O echipă de informaticieni din Cluj-Napoca propune o soluție pentru identificarea rapidă și minim invazivă a cancerului pulmonar.

Lung Cancer Diagnosis and Monitoring System (LCDMS), o echipă interdisciplinară bazată pe rezultate de cercetare din mediul universitar de la Cluj-Napoca, a fost selectată pentru etapa finală a competiției Innovation Labs.    

LCDMS va dezvolta o aplicație bazată pe o ecografie ce poate fi utilizată într-o plajă largă de cabinete medicale, permițând confirmarea sau infirmarea naturii canceroase a unei leziuni pulmonare cu o acuratețe de 95%, evitând distrugerea țesuturilor cauzată de metodele invazive și reducând timpul de diagnosticare.

În urma celor patru competiții regionale (hackathon) desfășurate în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Timișoara, București, echipele calificate vor participa în programul de mentorat de 10 săptămâni. Echipele și-au propus să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice.

Printre soluțiile propuse s-au numărat un spațiu digital pentru activități de babysitting (Care Connection Cluj), un echipament medical portabil ce ajută la tratarea articulațiilor (Synovius Iași), o platformă de integrare a voluntarilor (Volunteer Management Platform Sibiu), o aplicație pentru durerile de spate (SpineUP Timișoara).

În aprilie în cele cinci orașe echipele vor prezenta evoluția și transformarea ideii lor de start-up în prima jumătate a programului de mentorat. În mai vor urma demonstrațiile regionale, unde cele mai bune echipe care au dezvoltat un produs viabil, testat cu utilizatori reali, vor fi selectate pentru evenimentul național Demo Day.

La final produsele vor fi prezentate în fața partenerilor și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs. Echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat.

Programul este susținut academic de către 10 universități de top din România, printre care Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Politehnica și Universitatea de Vest din Timişoara.

Comenteaza