"Sosul țigănesc" Knorr va deveni "sos unguresc de paprika"

"Sosul țigănesc" Knorr va deveni "sos unguresc de paprika"

Zigeuner Sauce, unul dintre produsele populare ale brandului german Knorr, se va regăsi pe rafturile magazinelor sub numele de "sos picant unguresc".

La întrebarea ziarului german Bild am Sonntag privind această schimbare, proprietarul brandului german de produse alimentare și băuturi Unilever, a explicat că această denumire creează posibilități de interpretări negative.

Decizia a fost salutată și de Consiliul Central German al populației de origine sinti și romă, care a precizat că astfel compania a dat ascultare plângerilor mai vechi, conform Rador.

Diferite organizații ale minorităților naționale au solicitat de multe ori schimbarea acestei denumiri, subliniind de fiecare dată că rețeta sosului nici nu este atât de "țigănească" pe cât pare și că mai degrabă este specific bucătăriei ungurești.

Postul de radio german Deutsche Welle a amintit că ”a la zingara” există în bucătăria franceză încă din sec. XIX și este popular mai ales în Germania și Austria, sosul fiind servit la diferite mâncăruri cu carne. Sosul este preparat din paste tomate, paprika ungurească și californiană, și ceapă.

Președintele Consiliului Central German al populației de origine sinti și romă a precizat că sunt mai îngrijorați din cauza rasismului decât din cauza sosului țigănesc sau a mușchiului țigănesc.

În Germania, numărul comunității rome este destul de mic, potrivit diferitelor estimări între 70.000 și 300.000. Datorită mișcării Black Lives Matter, care a pornit din SUA, și în Europa au fost lansate mai multe campanii cu scopul de a schimba denumirile care invocă rasismul sau trecutul colonial.

Din acest considerent a fost schimbat și numele stației de metrou Mohrenstraße din Berlin, iar la Augsburg, Hotelul Drei Mohren a primit un nou nume. Potrivit unui sondaj de opinie, citat de cotidianul german Die Welt, acest demers este respins de două treimi din intervievați, doar 15% fiind de acord.

Comenteaza