"Stăpânii" Vivo Cluj vor să cumpere proprietarul mall-ului Sun Plaza

"Stăpânii" Vivo Cluj vor să cumpere proprietarul mall-ului Sun Plaza
Sun Plaza este pe cale să intre în grupul mall-urilor Vivo

Grupul austriac Immofinanz, care deține fostul Polus Center, vrea să achiziționeze o companie din același stat, ce controlează mallul Sun Plaza, hotelul Novotel și turnul de birouri de pe Bd. Uranus din București.   

Consiliul Concurenţei din România (CCR) analizează tranzacţia prin care Immofinanz intenţionează să preia controlul asupra S Immo. “Operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege. Autoritatea de concurență va evalua această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, a precizat conducerea CCR.

S Immo este controlat de RPR Privatstiftung, companie a investitorului Ronny Pecik, şi de grupul Signa, al familiei Benko. Immofinanz a cumpărat acţiuni S Immo de la cei doi acționari, conform Capital. Achiziţia va fi finanţată din capitalul propriu şi, dacă este necesar, prin credite bancare, a precizat Immofinanz. Tranzacţia ar urma să se încheie în câteva luni după obţinerea aprobărilor de la entităţile antitrust din Austria, Germania şi alte jurisdicţii.

„În eventualitatea unei combinări viitoare a celor două companii, o dimensiune crescută ar conduce la o poziţie şi mai puternică pe piaţa de capital. Oportunitatea de a realiza sinergii substanţiale la nivel financiar sunt, de asemenea, posibile“, se precizează Immofinanz.

În prealabil, Immofinanz a anunţat că suspendă discuţiile de fuziune cu rivalul său CA Immo şi că ia în considerare vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la această companie. La finalul anului trecut, Immofinanz a reuşit să îşi vândă toate mallurile din Moscova, o precondiţie a fuziunii cu CA Immo.

„O posibilă fuziune între cele două companii pe parcursul anului fiscal 2018 nu mai e de aşteptat. Independent de posibilitatea fuziunii, se vor evalua și alte opţiuni strategice, printre care o posibilă vânzare profitabilă a investiţiei în CA Immo“, preciza Immofinanz, care deţine 26% din CA Immo, fiind cel mai mare acţionar.

În iunie, o subsidiară a grupului american de investiţii Starwood Capital a făcut o ofertă de preluare a pachetului de 26% din acţiunile CA Immo la 706 milioane de euro şi în paralel a făcut o ofertă de preluare a 5% din acţiunile Immofinanz, la 117 milioane. Immofinanz a transmis investitorilor că preţul de 2,1 euro/acţiune este inadecvat, fiind doar cu 4,6% peste cel de dinaintea anunţului.

S Immo deţine în România mallul Sun Plaza, recent renovat, care a implicat o investiţie de 200 de milioane de euro, hotelul Novotel şi are în construcţie un turn de birouri pe Bd. Uranus, de 75 de milioane de euro. Immofinanz are în România 67 de proprietăţi evaluate la 822 de milioane de euro. Anul trecut, compania a încasat din chirii 50 de milioane de euro.

Immofinanz, care deţine în România patru centre comerciale Vivo, a investit anul trecut 1 milion de euro în modernizarea zonei de food-court din cadrul centrului comercial clujean. Polus Cluj a fost ridicat de grupul maghiar TriGranit și apoi vândut celor de la Immoeast. Ulterior, centrele Polus au fost rebotezate în Vivo.

Comenteaza