Studenţii, IT-iştii şi turiştii fac din Cluj-Napoca cel mai dinamic oraş imobiliar

Studenţii, IT-iştii şi turiştii fac din Cluj-Napoca cel mai dinamic oraş imobiliar

Piaţa imobiliară şi-a revenit progresiv, ajungând la un nivel apropiat celui anterior crizei, iar Cluj-Napoca este cel mai dinamic oraş post recesiune.

"Cel mai dinamic segment din real-estate a rămas - constant - cel rezidenţial, iar în topul oraşelor cu cea mai mare efervescenţă au rămas, în continuare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timisoara. Un exemplu de oraş care a cunoscut apogeul dezvoltării după criză este Clujul, acesta reprezentând un pol de investiâii imobiliare pe toate segmentele - rezidenţial, comercial, birouri", arată o analiză a agenţiei imobiliare RE/MAX. 

Conform specialişitlor, motivaţiile de achiziţie sunt determinate de un cumul de factori, printre care atractivitatea oraşului, dezvoltarea economică avansată faţă de restul ţării, respectiv creşterea domeniului IT, precum şi interesul turistic pe care îl oferă. "Fiind oras universitar, numerosi tineri vin din toată ţara să studieze în Cluj-Napoca şi, o bună parte se stabilesc ulterior aici. Randamentul bun la închiriere - minim 5-6% pe an la rezidenţiale, cu extreme de până la 9-10%, coroborat cu o cerere constantă, atrage în continuu investitorii. 
Totodată, evenimentele culturale de anvergură (Untold, Electric Castle, Jazz Festival) aduc constant turişti în oraş, fapt ce contribuie, printre altele, la creşterea pieţei imobiliare locale şi a categoriilor conexe de business". 

Evoluţia pieţei imobiliare din România post criză 

Piaţa imobiliară a fost una dintre cele mai afectate de criza economice, efectele acesteia fiind resimţite cu precădere la nivelul puterii de cumpărare, al interesului pentru obţinerea unor credite de locuinţe la costul vehiculat pe piaţă, cât şi în numărul de tranzacţionări efective. Ulterior crizei economice, segmentul imobiliar a cunoscut o creştere graduală, dar sigură, iar efectele s-au reflectat în comportamentul de achiziţie, respectiv în ofertele echilibrate ale dezvoltatorilor.

„O parte semnificativă dintre investitori/dezvoltatori a crescut nivelul de profesionalism şi datorită crizei, iar în prezent se construieşte mai bine din punct de vedere tehnic, ofertele imobilelor noi fiind echilibrate din perspectiva raportului calitate-preţ. Concurenţa a crescut, în timp ce cumpărătorii sunt mai cumpătaţi, mai atenţi la detalii şi mai exigenţi. În cele din urmă, aceste schimbări au generat o evoluţie din care au avut de câştigat toţi cei implicaţi”, a declarat Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

În contextul unei creşteri constante a segmentului de închirieri în marile oraşe, faptul că investitorii - cei care achiziţionează imobile în vederea exploatării prin închiriere - acceptă în prezent randamente mai temperate faţă de 2007- 2008, este una dintre principalele lecţii dobândite de aceştia în urma crizei. De asemenea, implicarea finanţărilor bancare în proiecte de acest tip este procentual mai mică faţă de ceea ce se întâmplă în anii 2006-2008, astfel că dezvoltatorii au fost nevoiţi să aibă o participare mai consistentă, motiv pentru care planificările acestora se desfăşoară pe o durată mai extinsă de timp decât în trecut.

Anul 2012 a fost marcat de revenirea pieţei imobiliare, care a crescut progresiv, cu paşi mici, în anii 2013-2015. Au reaparut ulterior şi primii dezvoltatori care au pus bazele unor proiecte mari, remarcabile, tendinţa care s-a dezvoltat în perioada imediat următoare. În 2017 era deja vizibilă puterea de cumpărare net superioară comparativ cu anul de referinţă, la fel şi numărul de tranzacţii efectuate, ambele segmente cunoscând valori asemănătoare celor de dinainte de criză. Conform reprezentanţilor RE/MAX, preţurile pe metrul pătrat au înregistrat o uşoară scădere în intervalul 2012-2014, dar au crescut constant începând cu 2015 până în prezent.

Comenteaza