Sunt scumpe apartamentele în Cluj? "Hai să fim serioși. Să luam un exemplu. Manhattan"

Sunt scumpe apartamentele în Cluj? "Hai să fim serioși. Să luam un exemplu. Manhattan"
| Foto: Dorin Ciobanu

Andrei Caramitru face o comparație între prețurile apartamentelor din centrul New-York - ului și cele din Cluj sau din Capitală, afirmând că la noi "mai e loc de creștere mare de tot".

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Andrei Caramitru, fost consilier al lui Dan Barna, susține că prețurile apartamentelor din Cluj sau București sunt mici și că "vor fi din ce în ce mai mari", dar, pentru a nu lăsa prețurile să explodeze, "în aceste orașe trebuie să se construiască masiv", astfel încât "oferta sa nu scadă sub cerere", iar tinerii și cei din clasa medie "să își permită cât de cât să stea în orașele de la noi".

"Multi urla ca prețurile la case sunt prea mari in Bucuresti sau Cluj. Vai vai dezastru. Hai sa fim serioși. Știți cât costa de exemplu casele in orașele tari? Hai sa luam un exemplu. Manhattan:
- o garsoniera, o camera mică : 750’000-1 milion dolari.
- 2 dormitoare și un living (mici) : 3 milioane dolari
- Un apartament mai de lux așa, 2-3 dormitoare și un living. Nivelul e similar cu ce găsești in Bucuresti in nord in blocurile noi. 160-170m2 in zona ok din New York (dar nu top top, nu lângă parc) - 10-15 milioane dolari
- Vrei penthouse? Ceva mai exclusivist? Ceva in zona top cu vedere pe parc? 50-150 milioane de dolari.
O sa îmi Spuneti hai mai Andrei. Asta e in Mahattan. Da. Dar prețurile sunt LA FEL in toate orașele mari (Paris, Londra, Tokio, San Francisco etc).

Pai bun și cum poți compara cu ce e la noi? Putem. In Manhattan venitul mediu e cam 100’000 EUR pe an, pe acolo. La noi in Bucuresti sau Cluj e in jur de 20’000 EUR pe an și creste foarte rapid. Hai sa împărțim prețurile alea de mai sus la 5. Chiar și așa - casele la noi încă sunt ieftine. Dacă ar fi sa aliniem prețurile la venitul mediu mai e loc de creștere mare de tot, prețurile se pot încă dubla. Și încă ceva - avem vreo 60’000 de milionari in EUR in Romania. Cifra creste foarte mult anual. Astia stau toți in câteva orașe. Și cumpara case da?

Doar zic și eu. Așa ca sa va ghidez dacă va gândiți sa cumpărați acum și va e frica de prețurile mari. Vor fi din ce in ce mai mari. Eu de exemplu am cumpărat in 2013 in zona premium in Bucuresti la 3000 de EUR pe metru pătrat (multi au zis ca sunt nebun atunci). Acum in zona mea prețul la ceva echivalent e 6000 de EUR pe metru pătrat și se cumpara, nu e nici o problema…

Și încă ceva. Dacă vrem sa nu facem praf clasa medie și pe tineri - sa își permită cât de cât sa stea in orașele de la noi. Trebuie sa se construiască masiv, oferta sa nu scadă sub cerere. Aici e perversitatea ăstora care urla sa nu se mai construiască nimic, ca rechinii imobiliari etc. Dacă nu se construiește mult de tot (trebuie cam 50-100’000 de apartamente noi pe an pentru cei care se muta anual in Bucuresti și Cluj), prețurile vor exploda si afectam masiv fix clasa medie care trăiește din salariu mediu (mie îmi convine ca sunt proprietar și creste prețul și mai mult, dar nu e bine pentru societate). Înțelege asta și Nicușor?? Înțeleg asta hipsterașii de vama veche și expirat? Asta vrem????

Evident ar trebui sa se construiască pe baza unor planuri urbanistice ok, nu haotic. Însă aici e problema primăriilor. Aici trebuie sa intervina. Sa zică aici in zonele astea se va construi pe planul asta. dacă nu fac asta evident ca piața se reglează și fiecare construiește cum ii trece prin cap", a scris pe pagina sa de Facebook Andrei Caramitru. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza