Tarifele de convorbiri în telefonia fixă şi mobilă s-ar putea ieftini

Tarifele de convorbiri în telefonia fixă şi mobilă s-ar putea ieftini
Tarifele în reţelele de telefonie fixă şi mobilă ar putea scădea cu 30%, după ce Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat astăzi spre consultare publică un set de măsuri de identificare, analiză şi reglementare a pieţelor de telefonie fixă şi mobilă.

ANCOM propune scăderea în două etape semestriale a tarifelor practicate de toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă activi pe piaţa din România. „Măsurile propuse sunt rezultatul celei de-a treia runde de analize de piaţă în sectorul serviciilor de telefonie, demers periodic pe care Autoritatea îl derulează conform legislaţiei naţionale şi europene, în scopul de a asigura funcţionarea pieţelor de telefonie în condiţii de concurenţă şi de a proteja interesele utilizatorilor finali", explică reprezentanţii ANCOM.

Tarifele maxime de terminare practicate de cei 50 de operatori de telefonie fixă identificaţi ca având putere semnificativă de piaţă vor scădea în prima etapă cu 15,5%, de la 0,97 eurocenţi/minut la 0,82 eurocenţi/minut la 1 ianuarie 2012 şi cu 18% până la 0,67 eurocenţi/minut de la 1 iulie 2012, rezultând o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie fixă până la mijlocul anului viitor. Tarifele nu vor mai putea fi diferenţiate în funcţie de intervale orare. În ce priveşte reţelele de telefonie, operatorilor Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone ar putea fi obligaţi să reducă tarifele cu aceleaşi valori ca cele din reţelele fixe.
În ceea ce priveşte obligaţia de control al tarifelor, ANCOM propune impunerea unor tarife maxime simetrice pentru toţi operatorii. Acestea vor fi de 4,24 eurocenţi/minut începând cu 1 ianuarie 2012 şi 3,46 eurocenţi/minut începând cu 1 iulie 2012. Având în vedere că cei şase operatori de telefonie mobilă practică tarife diferite pentru serviciile de terminare a apelurilor, reducerile propuse în prima etapă sunt cuprinse între 16% şi 27%, până la niveluri simetrice pentru toţi operatorii, urmate de o a doua etapă de reducere cu 18% a tarifelor tuturor operatorilor, începând cu 1 iulie 2012.
Tarifele propuse astăzi de ANCOM au fost stabilite pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene.

Tariful de terminare reprezintă costul unui apel iniţiat în reţeaua unui operator şi terminat într-o reţea
diferită, plătit de operatorul în reţeaua căruia a fost iniţiat apelul operatorului în reţeaua căruia este
terminat apelul. Acest cost se regăseşte în tariful achitat de utilizatorul final care iniţiază apelul.

Comenteaza