Televiziunea publică a avut în 2013 un profit de 2,5 mil. lei, însă datoriile istorice sunt de 800 mil. lei

Televiziunea publică a avut în 2013 un profit de 2,5 mil. lei, însă datoriile istorice sunt de 800 mil. lei
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a avut în 2013 un profit de circa 2,5 milioane de lei, însă datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridică la 800 de milioane de lei, a anunţat Stelian Tănase, directorul general interimar al instituţiei, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Stelian Tănase a spus că vrea să prezinte, în această conferinţă de presă, situaţia financiară a SRTv aşa cum a găsit-o pe 20 decembrie 2013, când a fost numit în funcţia de director general interimar al TVR, de către Parlament.

Potrivit lui Stelian Tănase, veniturile Televiziunii Române în 2013 au fost de aproximativ 544 de milioane de lei (122 milioane de euro, la un curs pentru un euro de 4,45 lei), în timp ce cheltuielile au fost de aproximativ 541 de milioane de lei (122 de milioane de euro). Astfel, TVR a încheiat anul trecut cu un profit net de circa 2,5 milioane de lei (560.000 de euro).

În 2012, veniturile totale ale TVR erau de 590 milioane de lei, în vreme ce cheltuielile totale erau de 737 milioane de lei, iar pierderea era atunci de 147 de milioane de lei.

"În 2013 avem un început de redresare. Am avut un profit de 2,5 milioane de lei, dar, în raport cu pierderile cumulate, nu înseamnă nimic", a spus Stelian Tănase. El a precizat că este necesară o perioadă de linişte de câţiva ani, pentru redresarea televiziunii publice.

"Nu se pot face miracole. Este o situaţie istorică, oricine ar fi venit s-ar fi confruntat cu ea inevitabil", a spus Stelian Tănase.

El a mai spus că datoria Televiziunii Române, aşa cum am găsit-o el la preluarea conducerii TVR, pe 20 decembrie 2013, este de 800,6 de milioane de lei (aproximativ 180 de milioane de euro). "Nu ştiu ce altfel de companie nu ar fi fost declarată în faliment cu o asemenea datorie", a spus Tănase.

Datoriile la bugetul de stat ale TVR se ridică la 543,7 milioane de lei (122 milioane de euro). În acest context, Stelian Tănase a spus că a cerut la cele mai înalte niveluri "amnistia fiscală". "Noi am cerut la cele mai înalte niveluri ca să fim iertaţi de ea. Asta se poate face o singură dată", a spus Stelian Tănase. El a mai spus că acest lucru este posibil numai cu avizul Comisiei Europene.

Datoriile comerciale ale TVR se ridică la 190,4 milioane de lei (42 milioane de euro). "Este vorba de UEFA, EBU, filme, drepturi de autor. Sunt datorii cumulate, sunt datorii istorice", a spus Stelian Tănase.

De asemenea, TVR are credite bancare de achitat în valoare de 66 milioane de lei (14 milioane de euro). "E vorba de un credit sindicalizat Raiffeisen - BCR", a spus Tănase.

Tănase a mai spus că Televiziunea Română are aproximativ 300 de procese cu unii dintre foştii angajaţi ai instituţiei, care au fost concediaţi anul trecut, dintre care 15% au fost pierdute într-o primă instanţă.

Potrivit lui Stelian Tănase, numărul de angajaţi înainte de restructurarea care s-a făcut anul trecut în Societatea Română de Televiziune (SRTv) era de 3.149 (număr de posturi ocupate efectiv 3.236). În cadrul procesului de restructurare au fost concediaţi 619 angajaţi.

Stelian Tănase a mai spus că după restructuare, TVR a avut 2.535 de angajaţi (2.450 de posturi ocupate în acest moment).

Pe lângă concedierea colectivă din TVR, din televiziunea publică au mai ieşit în mod "natural" din instituţie, pensionându-se sau părăsind instituţia ca urmare a propriei voinţe.

Însă, în urma restructurării, TVR este implicat în circa 300 de procese cu foşti angajaţi, din care 15% s-au pierdut în prima instanţă. "Toate sunt în recurs, nu avem sentinţe definitive (în aceste procese, n.r.)", a spus Stelian Tănase.

Restructurarea s-a făcut în timpul fostului consiliu de administraţie al TVR, care era condus la momentul respectiv de fostul preşedinte-director general Claudiu Săftoiu. Stelian Tănase a spus însă că nu are în vedere să facă alte concedieri în Televiziunea Română.

Totodată, Stelian Tănase a mai spus că "dinamica cheltuielilor cu personalul este foarte interesantă" în TVR. "Şi începe să ne explice de unde s-au acumulat atâtea datorii şi de ce Televiziunea Română, în ultimii ani, vreo 15 ani, se scufundă", a spus Tănase.

Potrivit lui Tănase, cheltuielile cu personalul au crescut de la 52 de milioane de lei (22,4% din cheltuielile totale ale TVR) în 2002, la 191 milioane de lei (30,81%) în 2008. În 2013, cheltuielile cu personalul au fost de 182 de milioane de lei (33,61% din cheltuielile totale ale TVR, care sunt în sumă de 541 de milioane de lei). "Dacă cheltuielile cu personalul în cifre reale au scăzut, în procente ele au crescut în 2013, cu 33,61%, din 541 de milioane de lei totale, datorate restructurării. Salariile compensatorii au fost de 20 de milioane de lei", a spus Tănase.

Totodată, Stelian Tănase a vorbit din nou în conferinţă despre necesitatea indexării taxei TV, care a scăzut de la 4,5 lei (1,4 euro/ lunar/ gospodărie), în 2002, la 4 lei (0,9 euro/ lunar/ gospodărie), în 2013.

"Noi am dat către autorităţi o simulare cu mai multe (variante de) taxe. Ce se va întâmpla dacă va creşte de la 4, la 5, la 6, la 8. Am dat simulări, urmând ca dânşii să decidă în funcţie de mai multe raţiuni care ne depăşesc. Am dat simulări pe 4 cifre", a spus Stelian Tănase.

Încasările TVR din taxa TV au fost anul trecut de 277 de milioane de lei, în scădere faţă de 2012, când se ridicau la 282 de milioane de lei. Totodată, comisionul plătit de TVR pentru încasarea taxei TV a fost de 30 de milioane lei în 2013.

Potrivit lui Stelian Tănase, această dramă în care se află TVR a început în 2003, odată reducerea taxei TV de la 4,5 lei la 4 lei. De asemenea, în 2005, Codul fiscal a fost modificat în sensul scutirii de TVA pentru programe şi licenţe. De asemenea, în 2005, a fost introdusă contribuţia pentru Centrul Naţional al Cinematografiei de 15% din veniturile din publicitate.

Prin Legea audiovizualului a fost limitat numărul de minute de publicitate permise la TVR, de 8 minute pe oră, comparativ cu 12 minute pe oră la televiziunile private.

Prin Ordonanţa 8/ 2013 şi Decizia Curţii Constituţionale 448/2013 a fost limitat segmentul plătitorilor de taxă pentru persoane juridice, iar prin Ordonanţa 25/2013 au fost modificate regulile în domeniul publicităţii, fapt care a generat scăderea veniturilor TVR, a spus Stelian Tănase.

El a mai spus că o parte din măsurile de redresare a TVR nu depind de conducerea televiziunii, ci de decizii, de legi, de Ordonanţe de Urgenţă.

"În primul rând, ne propunem o limitare a cheltuielilor. Deja reducem drastic cheltuielile de anul trecut începând. Nu e meritul lui Tănase, deja acest memorandum (încheiat cu Guvernul, n.r.) şi restructurarea care s-au făcut au arătat voinţa echipei care conduce televiziunea de a reduce cheltuielile", a spus Stelian Tănase.

El a precizat însă că TVR are în prezent cele mai ieftine grile din istoria televiziunii. "Noi am sancţionat toate emisiunile care nu îşi fac audienţele, care nu se justifică cu nivelul lor de cheltuieli, iar cele mai scumpe emisiuni au dispărut din grilă", a spus Tănase.

Potrivit lui Cristian Zgabercea, producătorul general al TVR, televiziunea publică plăteşte în prezent pentru producţia proprie a TVR 1 o sumă de 25.000 de euro pe săptămână, iar TVR 2 - 15.000 de euro pe săptămână. "Adică toată luna la TVR 1 reprezintă cam cât o emisiune mare de la o altă televiziune", a spus Zgabercea. El a precizat că această sumă nu include achiziţia de filme şi producţia de ştiri.

Pe de altă parte, Stelian Tănase a spus că un grup de lucru din TVR lucrează în prezent la o modificare a actualei Legi de funcţionare a TVR. "Ne propunem o nouă lege de funcţionare a televiziunii. De ce? Legea 41 din 1994 are 20 de ani vechime, ea nu mai corespunde realităţii, nici tehnice, nici de piaţă, nici de statut, trebuie redefinită şi în legătură cu ce înseamnă televiziunea ca o televiziune publică (...) dar şi multe alte lucruri care acolo nu sunt spuse sau sunt spuse greşit. S-a schimbat toată lumea, problematica televiziunii, a apărut online-ul masiv. Toată lumea se mută pe online", a spus Stelian Tănase.

Pe de altă parte, Stelian Tănase a spus că o altă companie care ar avea datoriile TVR ar putea să îşi ceară insolvenţa, însă, potrivit legislaţiei actuale, Televiziunea Română nu poate să intre în insolvenţă.

"Insolvenţa, ca şi indexarea taxei, ca şi iertarea de datorii de la bugetul de stat sunt scenariile pe care lucrăm. Nu este o decizie luată (...) Eu cred că soluţia va fi o lege a televiziunii în care toate aceste situaţii, soluţii să fie prevăzute (...) Nu ştiu cât de repede se poate mişca Parlamentul în anul acesta electoral să dea o nouă lege a televiziunii", a spus Stelian Tănase.

Totodată, Tănase a spus că, din punctul său de vedere, "cea mai mare problemă" a actualei Legi a TVR este "excesiva politizare". "(...) Faptul că avem un Consiliu de Administraţie numit eminamente politic şi doi salariaţi din cadrul instituţiei. Din cauza asta noi ne-am îndreptat spre societatea civilă. Am dori Academia să trimită un om, Banca Naţională să trimită un om, Bisericile, societatea civilă şi mai ales asociaţiile profesionale ale ziariştilor. Să fie dotat CA şi cu oameni de meserie, care lucrează în domeniul ăsta", a spus Tănase.

Pe de altă parte, Cristian Zgabercea a spus că, în prezent, se lucrează la bugetul TVR, însă el a atras atenţia că televiziunea publică nu are în prezent un Consiliu de Administraţie. "Nu avem voie să avem un alt buget până nu avem alt CA", a spus Zgabercea.

În altă ordine de idei, Stelian Tănase a spus că nu îşi doreşte închiderea niciuneia dintre televiziunile operate în acest moment de Societatea Română de Televiziune şi nici schimbarea din funcţii a vreunui director din TVR pentru o perioadă de cel puţin un an de zile.

Totodată, Stelian Tănase a vorbit şi despre faptul că a regretat iniţial că a acceptat oferta de a prelua conducerea TVR.

"Se ocupă câţiva insistent ca să-mi şifoneze imaginea, dar baza mea sunt cărţile pe care le-am scris. Orice s-ar întâmpla, le am în mână (...) Îmi pare rău în sensul că, atunci când am acceptat oferta, eu nu ştiam situaţia reală a televiziunii, în sensul acestor uriaşe datorii (...) Şi atunci sigur că am simţit nevoia să fac un pas în spate (...) intrând însă aici, mi se pare că provocarea este foarte interesantă. Eu am mai lansat ideea că putem face o televiziune publică gen BBC (...) Am avut acum această oportunitate, am acceptat foarte greu să vin aici", a spus Stelian Tănase. "Am găsit o echipă foarte bună aici, poţi să te bazezi pe ea şi unii din ei au şi drag de televiziune. Au mare drag să salvăm această instituţie. Dacă vom reuşi să impunem acest concept televiziune publică şi să o curăţim financiar, s-o aducem la zi (...) Deocamdată plătim datoriile altora (...) Cât la sută am şansă în acest climat politic foarte tulbure, foarte schimbător, să am linişte măcar un an de linişte şi să pot să lucrez...", a mai spus Stelian Tănase.

Întrebat dacă crede că va mai avea susţinere pentru menţinerea sa la conducerea TVR, Stelian Tănase a spus: "Nu cred nimic. Eu îmi fac în fiecare zi treaba pentru care sunt numit aici, alţii cred şi fac scenarii. Eu îmi fac treaba în fiecare zi până în ziua când o să consider că nu am susţinere şi mă retrag. Şi mă retrag fără nicio problemă în minutul respectiv. Nu sunt director de carieră. Am jumate de metru de cărţi scrise la Biblioteca Naţională. Cu asta mă ocup eu de fapt".

El a mai spus că aşteaptă ca Parlamentul să numească un Consiliu de Administraţie al TVR. "Avem nevoie de un CA urgent", a mai spus Tănase.

 

Etichete
Comenteaza