Tensiuni la Vivo. World Class refuză plata chiriei și dă în judecată mall-ul

Tensiuni la Vivo. World Class refuză plata chiriei și dă în judecată mall-ul

Lanțul de săli de fitness World Class a cerut în instanță suspendarea chiriei datorate mall-ului din Florești în perioada stării de urgență.

Totuși, Judecătoria Cluj-Napoca a respins în primă instanță acțiunea World Class, conform Profit. “Reclamanta nu a făcut dovada faptului că, prin suspendarea plății chiriei și a cheltuielilor de exploatare aferente lunii aprilie, plată solicitată de către pârâtă, s-ar păstra un drept care s-ar păgubi prin întârziere, ar fi prevenită o pagubă iminentă și care nu s-ar putea repara sau ar fi înlăturate piedicile ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Reclamanta nu a formulat o acțiune de fond până la soluționarea căreia ordonanța președințială să-și producă efectele. Din analiza cererii de emitere a ordonanței președințiale, rezultă că reclamanta urmărește soluționarea pe fond a litigiului dintre părți, reclamanta urmărește obținerea unei măsuri cu caracter definitiv, amânarea plății chiriei până la sfârșitul stării de urgență", se arată în motivarea deciziei.

World Class a cerut suspendarea obligației de plată a chiriei pentru spațiul de 1.354 mp închiriat, din 2015, de la Polus Transilvania Companie de Investiții (PTCI), companie controlată de grupul austriac Immofinanz.

Operatorul a cerut în instanță emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să dispună suspendarea, pe baza unui certificat de situație de urgență de la Ministerul Economiei destinat firmelor care și-au întrerupt activitatea din cauza deciziilor luate de autorități. World Class a obținut certificatul întrucât se încadrează în categoria IMM, cu afaceri sub 50 milioane euro pe an și efectiv mediu sub 250 salariați.

Pe de altă parte, potrivit legislației adoptate de guvern, IMM-urile cu certificat de situație de urgență beneficiază automat de amânarea la plată a chiriei doar pentru imobilele cu statut de sedii principale sau secundare, nu și pentru punctele de lucru, cum este spațiul închiriat în Vivo.

World Class a menționat în instanță că datorează o chirie lunară de 6 euro/mp fără TVA (9.670 euro/lună, cu TVA), plus costuri de exploatare, și că a garantat plata cu o scrisoare de garanție bancară pusă la dispoziția proprietarului.

În 21 martie, a fost emisă ordonanța militară nr. 2/2020, care a închis majoritatea activităților din mall-uri, iar Tribunalul Specializat sesizat și-a declinat competența de soluționare în favoarea Judecătoriei Cluj. Acolo procesul este pe rol, fără să fi fost stabilit încă vreun termen de judecată. Proprietarii mall-urilor din România pierd 48 de milioane de euro într-o singură lună de inactivitate.

Comenteaza