Teodorovici: Finanţele, ANAF, Concurenţa şi ANPC vor acţiona dacă preţurile la alimente cresc

Teodorovici: Finanţele, ANAF, Concurenţa şi ANPC vor acţiona dacă preţurile la alimente cresc
Guvernul are obligaţia şi preocuparea ca scăderea TVA la alimente să nu fie diluată de măsuri anticoncurenţiale de creştere a preţurilor, iar eventuale situaţii de acest gen trebuie sesizate la Finanţe, ANAF, Consiliul Concurenţei şi ANPC, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

El a răspuns astfel întrebat de presă, după discuţia avută cu deputaţii PSD pe tema Codului Fiscal, dacă Executivul este preocupat de creşterea artificială a preţurilor produselor alimentare, anterior reducerii TVA la alimente.

"Categoric, ca şi Guvern, ne dorim foarte mult ca această măsură benefică pentru piaţă să se reflecte într-adevăr la consumatori şi să nu fie, ca să spun aşa, prin astfel de măsuri anticoncurenţiale, să fie diluată. Aceasta este obligaţia noastră şi preocuparea noastră ca şi Guvern", a spus Teodorovici.

El a precizat că Ministrul Agriculturii monitorizează foarte atent piaţa şi a arătat că trebuie sesizate autorităţile competente în cazul în care se sesizează creşteri de preţuri nejustificate, inclusiv Consiliul Cncurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

"Acolo unde această situaţie se întâmplă, ea trebuie sesizată. Şi noi (Ministerul Finanţelor-n.r.), chiar şi ANAF, chiar şi Consiliul Concurenţei, Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, vom acţiona fiecare pe zona de care răspunde", a mai arătat ministrul.

Guvernul a decis recent ca taxa pe valoarea adăugată să scadă la 9% pentru produse alimentare şi băuturi non-alcoolice, începând cu 1 iunie.

Presa a relatat însă că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reacţionat spunând că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.

El a cerut ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei să verifice atent situaţia preţurilor din magazine.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost, joi, într-un hipermarket din Capitală, pentru a verifica preţurile, spunând că a venit în magazin pentru a transmite mesajul că preţul final trebuie să scadă odată cu reducerea TVA.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza