“Terapia plăteşte statului 100 de milioane pe an. Să i se acorde importanța cuvenită”

“Terapia plăteşte statului 100 de milioane pe an. Să i se acorde importanța cuvenită”

România trebuie să găsească o soluţie prin care să furnizeze Europei medicamente generice produse aici, susține șeful fabricii din Cluj, Dragoș Damian.

"Pentru România este important ca noi să găsim o cale să furnizăm, prin fabricile de medicamente locale, pentru întreaga Europă, medicamentele generice, utilizate de sute de milioane de pacienţi în Europa. În lunile de debut ale pandemiei au fost momente când Europa a rămas fără medicamente esenţiale precum paracetamol. Anumite ţări au stopat distribuţia de medicamente către alte state", a spus Dragoş Damian, la ZF Health & Pharma Summit.

“O să existe un vaccin antivirus la un moment dat. Era ideal dacă acel vaccin putea să fie ambalat şi în România, să avem un Institut Cantacuzino sau o fabrică de vaccinuri. Capabilităţile de ambalare şi transport sunt reduse la ora actuală pentru un vaccin care trebuie distribuit pe o scară foarte mare”.

“Ar fi ideal să facem în România o industrie farmaceutică puternică, care să deservească toată Europa. Acest lucru este posibil cu ajutoare de stat şi cu diplomaţie în UE”.

"S-a dat o lege prin care s-au interzis exporturile paralele, iar interpretarea ei a fost greşită aşa încât noi nu am mai putut exporta produsele pe care le fabricăm aici. Astfel, s-au pierdut 20 de milioane de dolari în peroiada martie-aprilie. Am reuşit să rezvolvăm această problemă cu primul-ministru şi cu preşedintele ANAF pentru că nu existau structuri în care să înţeleagă ce-au reuşit să facă prin această lege".

“Terapia plăteşte statului anual circa 100 de milioane de lei taxe şi impozite. Este un exemplu al contribuţiei şi al banilor pe care îi putem aduce în continuare în economia României, dacă ni s-ar acorda importanţa strategică cuvenită”.

Comenteaza