Terapia vrea să fabrice în România un medicament anti-Covid

Terapia vrea să fabrice în România un medicament anti-Covid
Mai multe țări au început producția de Favipiravir, în contextul pandemiei | Foto: Daily Sabah

Cel mai mare producător de medicamente din țară, Terapia Cluj, analizează posibilitatea fabricării pe plan local a unui produs inovativ folosit cu succes în Asia la tratamentul noului coronavirus.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Compania din grupul Sun Pharma a anunțat că, din 28 noiembrie, aduce în România al doilea lot, de 440.000 de tablete, de FluGuard (Favipiravir), antiviral folosit cu succes pentru tratarea pacienților infectați cu Covid. Alte 110.000 de tablete urmează să ajungă până la 15 decembrie pentru a acoperi nevoia urgentă a unui tratament adecvat pentru pacienții români diagnosticați cu Covid-19.

Terapia a precizat că din ianuarie poate livra 500.000 tablete lunar, în funcție de necesarul pe care Ministerului Sănătății îl va solicita. În paralel, conducerea societății clujene și-a propus să fabrice preparatul în țară, în colaborare cu o altă companie românească, pentru a asigura aprovizionarea stabilă și accesul rapid al pacienților la tratament.

„Ne bucurăm că am reușit într-un timp record să aducem cantități suficiente de FluGuard, un medicament esențial în spitalele de boli infecțioase și în alte unități medicale care tratează pacienții COVID-19. Medicamentul produs de grupul Sun Pharma, din care Terapia face parte, are dublă indicație: în gripa sezonieră și în infecția cu SARS-CoV-2 și poate fi administrat atât în spital, cât și în ambulatoriu datorită formei sale orale, la recomandarea medicului specialist sau de medicină de familie.

FluGuard este un medicament care va fi eliberat doar pe bază de prescripție medicală, iar costul tratamentului este unul accesibil mai ales pentru un medicament inovativ cum este acesta și ajunge la maximum 200 lei/pacient.

Această desfășurare de forțe pentru aducerea în țară a acestui medicament demonstrează dorința noastră de a susține în continuare sistemul de sănătate din România în tratarea cazurilor confirmate de COVID-19.” a declarat Dragoș Damian, CEO al Terapia.

Favipiravir (FluGuard) este un medicament antiviral de spectru larg, folosit în Japonia încă din 2014 pentru a trata infecțiile cauzate de virusul gripal. În prezent, și-a dovedit eficiența în tratarea bolnavilor diagnosticați cu coronavirus și este utilizat la scară largă în protocoalele terapeutice ale unor state precum Rusia, China, India precum și în alte țări din zona asiatică.

După apariția COVID-19, studiile clinice au demonstrat că Favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 15 la sub 12 zile. În același timp ameliorează și simptomele infecției provocate de acest virus.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza