Tiparniţa de birouri de la Tehnofrig

Tiparniţa de birouri de la Tehnofrig
Proprietarii halei de pe fosta platformă industrială vor să schimbe destinaţia spaţiului. Propunerea a fost prezentată Comisiei de Urbanism.

Reconversia oficială a fostei platforme industriale de la gară a fost iniţiată în urmă cu doi ani, când Tehnofrig a demarat procesul de avizare pentru schimbarea destinaţiei zonei, mai precis pentru transformarea sa, printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), din teren pentru producţie în suprafaţă disponibilă pentru retail, servicii şi locuinţe.

În şedinţa de miercuri a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), societatea Tiparniţa Prodexim a solicitat avizul pentru reconversia funcţională din hală în spaţii de birouri şi amenajarea unei incinte situate pe str. Fabricii de Chibrituri nr. 9A. "Se doresc birouri şi amenajarea de locuri de parcare în incintă. Este vorba despre singura hală rămasă din fostul Tehnofrig, de la numărul 9. Nu se modifică volumul halei, având în vedere că aceasta are un regim de înălţime de parter şi două etaje. Beneficiarul doreşte să crească suprafaţa desfăşurată şi să adauge un planşeu intermediar la nivelul etajului", a explicat proiectantul care a susţinut documentaţia, reprezentant al biroului arhitectului Ştefan Marina.

Hala pe care beneficiarii o vor transformată pentru a găzdui sedii de companii este acum dezafectată, au precizat proiectanţii, iar în vecinătate mai funcţionează Tiparniţa Prodexim. La o arie construită desfăşurată propusă de 5.060 mp, vor fi necesare 50 de locuri de parcare. Chiar dacă au acceptat ideea de reconversie, membrii CTATU au solicitat ca documentaţia prezentată să fie îmbunătăţită, cerând optimizarea modului de amenajare a parcărilor, dar şi revenirea în comisie cu o documentaţie care să respecte rigorile solicitate în cazul unui Plan Urbanistic de Detaliu, inclusiv prezentarea bilanţului teritorial. "Dacă ne prezentaţi săptămâna viitoare completările, propunerea se poate reanaliza", a intervenit Corina Ciuban, şeful Direcţiei Urbanism din cadrul primăriei.

Reorientarea dinspre industrie spre piaţa imobiliară a fost iniţiată cu mai mulţi ani în urmă de mai mulţi proprietari de terenuri din nordul oraşului. Tehnofrig Imobiliare a obţinut în 2010 o hotărâre de consiliu local care aprobă PUZ ce reglementează schimbarea destinaţiei fostei platforme industriale. Noile reglementări urbanistice vizau reconversia funcţională, respectiv transformarea zonei de activităţi productive în teren disponibil pentru investiţii de retail, servicii şi locuinţe. Terenul situat pe str. Fabricii de Chibrituri nr. 5-11 are 112.000 mp, iar beneficiarii documentaţiei erau interesaţi să dezvolte un parc comercial, o zonă de servicii şi locuinţe, potrivit proiectanţilor. "În mod special se urmăreşte ca după desfiinţarea halelor actuale sau menţinerea lor şi modernizarea cu posibilă reconversie funcţională, să se realizeze dotări comerciale, servicii hoteliere, de alimentaţie publică, sedii ale unor companii, dotări pentru loisir, spaţii publice, dotări necesare în zonă", se arată în referatul care a însoţit proiectul de hotărâre pentru PUZ Fabricii de Chibrituri, str. Maramureşului, str. Jean Jaures - platforma Tehnofrig.

Dedeman a preluat 3,7 hectare de teren din fosta platformă industrială a Tehnofrig din apropierea gării unde a ridicat şi deschis o unitate de bricolaj. Producătorul de utilaje pentru industria alimentară Tehnofrig s-a divizat în 2008 în şase societăţi: Tehnofrig Center, Finance, Imobiliare, Invest, Parcul Rozelor şi Tehnofrig SA. Proprietarii de terenuri din fosta zonă industrială de nord au anunţat schimbări de destinaţie a terenurilor şi relocarea sau renunţarea la producţie în favoarea proiectelor imobiliare cu precădere în 2007-2008. Proprietarii fabricilor Fimaro, Libertatea, Carbochim, Unirea au pregătit valorificarea terenurilor pe piaţa imobiliară, prin vânzare sau lansarea unor proiecte, înainte de căderea pieţei imobiliare.

Împunsături între arhitecţi la Urbanism

Intervenţia în prezentarea proiectului Tiparniţa Prodexim a lui Ştefan Marina a fost şi prilej pentru un scurt schimb de replici între Şerban Ţigănaş, fost preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din Transilvania, actual preşedinte al organinizaţiei naţionale, şi fostul candidat la conducerea filialei, Ştefan Marina. "Dacă respectaţi legislaţia în vigoare, aş fi încântat", a comentat Ţigănaş, membru CTATU. "Mă bucur că eşti încântat şi că particip la încântările tale", a răspuns Marina.

 

 

Comenteaza