Toate documentele publice, în format electronic editabil. Propunere venită de la Cluj

Toate documentele publice, în format electronic editabil. Propunere venită de la Cluj

Documentele publice emise de către instituțiile statului trebuie să fie accesibile prin publicarea acestora în format electronic editabil, propune Sabin Sărmaș, fostul președinte al Asociației pentru Digitalizarea României (ADR). 

Acesta a depus o inițiativă pentru modificarea legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, modificare ce reprezintă un pas important în facilitarea accesului la informații de interes public. Proiectul de lege crește accesibilitatea la conținutul documentelor publice emise de către instituțiile statului, prin publicarea acestora în format electronic editabil.

"Acest lucru va ajuta participanții la procesul de consultare publică. Un alt exemplu relevant este cel al persoanelor cu deficiențe de vedere care nu puteau interpreta o parte din actele normative emise sau aflate în consultare publică, iar acum, acest lucru va fi posibil folosind aplicații de tipul "text to speech".

Un al doilea aspect important îl reprezintă faptul că vom avea acces la o platformă națională unică în cadrul căreia vor fi publicate toate proiectele de acte normative la nivel local sau central, facilitându-se astfel accesul la informații de interes public și participarea societății civile la actul decizional.

Digitalizarea rămâne unul dintre cele mai puternice instrumente în procesul de transparentizare a actului public și a întăririi democrației în sfera publică", afirmă Sărmaș. Ca inițiatori ai proiectului actualului președinte al comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților mai apar deputații Diana Buzoianu, Monica Berescu, Oana Cambera și Cătălin Teniță.

Comenteaza