Topul SCUMPIRILOR în octombrie: ouă, legume şi conserve de legume, unt, energie şi combustibili

Topul SCUMPIRILOR în octombrie: ouă, legume şi conserve de legume, unt, energie şi combustibili
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în sus prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, la 2,7%, faţă de prognoza anterioară de 1,9%, a anunţat joi guvernatorul Mugur Isărescu, precizând că fără impactul taxelor rata inflaţiei „ar fi arătat mai bine".

Ouăle, legumele, conservele de legume şi fructele proaspete s-au scumpit cu peste 6%, untul costă mai mult cu aproape 5%, preţul energiei electrice s-a majorat cu aproximativ 7%, iar cel al combustibililor cu 3,4%, în octombrie faţă de septembrie, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

La capitolul mărfuri alimentare, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 6,67%, preţul cartofilor a crescut cu 5,4%, iar alte conserve şi conserve de legume s-au scumpit cu 7,6%, în octombrie faţă de luna trecută, potrivit datelor publicate de INS.

Fructele şi conservele din fructe s-au scumpit cu 2,5%, iar fructele proaspete, cu 6,1%

Preţurile laptelui şi a produselor lactate s-au majorat cu 1%. Brânza a costat mai mult cu 4,8%, iar ouăle, cu 6,6%, în octombrie faţă de luna trecută.

Preţul untului a crescut, în octombrie, cu 4,8% faţă de septembrie şi cu 11,8% faţă de decembrie.

În schimb, citricele şi fructele meridionale s-au ieftinit cu 1,2%.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, combustibilii s-au scumpit cu 3,4%, în urma majorării accizelor la motorină şi benzină, iar energia electrică, gazele şi încălzirea centrală, cu 6,9%.

În octombrie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 2,8%, cel mai ridicat nivel din august 2013.

 

Etichete
Comenteaza