Totul despre noua fabrică de medicamente din Turda, în valoare de aproape 50 de milioane de euro. Cand va fi gata

Totul despre noua fabrică de medicamente din Turda, în valoare de aproape 50 de milioane de euro. Cand va fi gata
| Foto: Stada România

Stada România va deschide la Turda o fabrică de medicamente în parcul Arieș. Unitatea de producție va costa 48,3 milioane de euro, dintre care 20 vin de la stat.

Stada România va construi de la zero o fabrică de medicamente în orașul Turda din județul Cluj. Aceasta va fi gata în octombrie 2024, iar investiția va fi de 48,3 milioane de euro. Mai mult de 20 de milioane de euro din totalul de 48.3 vin de la stat. Fabrica urmează să fie construită în parcul industrial Arieş din Turda pe un teren de 100.000 metri pătrați.

„Stada a ales România în primul rând datorită amplasării geografice, care uneşte axa est-vest cu nord-sud, fiind amplasată între fabricile din Serbia, Rusia, Ucraina şi Germania. Turda, spre exemplu, este exact în centrul autostrăzilor nord-sud şi est-vest, având conexiuni foarte bune. Şi mai important la Turda a fost moştenirea zonei în domeniul farmaceutic din Cluj-Turda-Mureş“, a explicat Mihai Fugarevici, directo­rul general al Stada România, pentru ZF.

Piaţa locală a concurat cu mai multe ţări din regiune pentru noua investiţie, însă amplasarea geografică şi forţa de muncă disponibilă în zonă au ajutat în atragerea noii fabrici.

Concurență cu Austria și Cehia

„România a concurat pentru această investiţie cu mai multe ţări din regiune şi aici vorbim de meritul echipei de aici. Am concurat cu Austria, Cehia, care de asemenea susţin astfel de investiţii. Un mare suport a fost poziţia geografică şi proximitatea faţă de o uzină-mamut a Stada, cea din Serbia şi cele două vor reprezenta o axă de forţă. În plus, zona Cluj-Turda are această industrie şi va atrage noi talente. Această investiţie va atrage şi altele în farma în România“, a spus Mihai Fuga­revici. El a subliniat că materiile prime necesare producţiei de medica­mente vor fi importate pentru început, iar dacă va fi disponibilă ulte­rior şi în România, vor fi cumpărate şi de pe plan local.

Lucrările vor începe de îndată ce va fi ales constructorul. Termenul de finalizare a fabricii este octombrie 2024, iar în total vor fi 375 de angajaţi. Primii 64 de angajaţi vor fi recrutaţi chiar anul acesta, Clujul fiind de altfel un centru universitar puternic.

„Resursa umană este întot­deauna o provocare din Europa în acest moment. Industria farma este una elitistă şi atrage multe talente şi oferă prilejul dezvoltării regionale, fiind una bine plătită şi tehnologizată. În 2025 vor fi 400 de angajaţi la Turda şi cei mai mulţi vor fi cu studii superioare. Am început recrutarea şi până la final de an vor fi 60. Pentru început vorbim de o etapă tehnică. În prima fază este cea de autorizare, autorizaţiile de construire, mediu, canal. Urmează construcţia clădirilor, tehnologizarea lor. Producţia de medi­camente va demara la jumătatea lui 2024“, a explicat directorul Stada România.

Veroljub Ljubinkovic este directorul fabricii și cel care se ocupă de etapele construcției. Acesta are o vastă experiență în piața farmaceutică, în țări precum Rusia sau Serbia (acolo a absolvit la Universitatea din Belgrad).

În total, fabrica va cuprinde nouă linii tehnologice pentru produse solide, capsule şi tablete, cu o capacitate totală de 100 milioane de pachete pe an, dar germanii au posibilitatea să extindă liniile de fabricaţie până la 12. Suprafaţa fabricii va fi de 30.000 mp.

Medicamentele făcute la Turda, vândute în Europa

Produsele care vor ieşi din unitatea din Turda, medicamente cu prescripţie, dar şi fără reţetă, vor ajunge pe pieţele din Europa pe care Stada este deja prezentă.

„Primele nouă linii de producţie vor produce medicamente solide – tablete, capsule, comprimate. Vor fi medicamente pentru cardiologie, pentru zona nefrologică - peste 100 mil. tablete pe an. Este greu de spus dacă vom produce şi antivirale. Fabrica va urma cererea din piaţă. Acum avem cerere mare de antivirale, însă mai există şi alte afecţiuni care nu au dispărut. Valoarea investiţiei este de 48,3 mil. euro conform estimărilor actuale. Ajutorul de stat a contat mult. Dar acesta este un instrument care nu presupune doar să primeşti o sumă de bani cu titlu gratuit. Aceşti bani trebuie rambursaţi sub formă de taxe în cinci ani de la finalizarea investiţiei. Da, este important mecanismul, însă accesarea unui ajutor de stat nu este un lucru simplu”, a subliniat directorul.

Grupul STADA Arzneimittel AG este unul dintre cele mai mari companii farmaceutice din Germania şi a intrat pe piaţa românească printr-o subsidiară în anul 1992.

În 2020, Stada România a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 21 milioane de euro, cifră care include şi vânzările produselor Walmark. La nivel de grup, Stada a raportat o cifră de afaceri de 3 miliarde de euro si EBITDA de 713.3 milioane de euro. 

 

 

Comenteaza