Transilvania de Nord a realizat proiecte turistice de 104 milioane de euro

Transilvania de Nord a realizat proiecte turistice de 104 milioane de euro
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) a prezentat investițiile prin REGIO 2007-2013 în zonă. Finanţarea s-a îndreptat spre restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, infrastructură de agrement şi cazare sau turistică urbană.

Programul Operaţional Regional 2007-2013 a fost o sursă de finanţare pentru 29 proiecte care vizează patrimoniul cultural şi infrastructura de agrement, fiind cel mai consistent sprijin pentru creionarea unor puncte de interes major şi viitoare trasee turistice în Transilvania de Nord, conform informaţiilor ADRNV, prezentate cu ocazia Târgului Național de Turism București.

Valoarea acestora se ridică la 104,4 milioane de euro. În domeniul patrimoniului cultural au fost finanţate 12 proiecte, cu finanţare nerambursabilă de 30,2 milioane de euro. Au fost puse în valoare 36 de obiective de patrimoniu cultural şi istoric: 28 de biserici, trei muzee şi clădiri istorice, două castele, 2 castre romane şi o cetate.
 
REGIO 2007-2013 a oferit posibilităţi de finanţare și pentru dezvoltarea turismului de agrement, oferind posibilitatea dezvoltării potenţialului natural balnear, al regiunii. Au fost alocate 33,5 milioane de euro, iar cele opt proiecte finanţate au reuşit să contribuie la creşterea numărului de turişti şi a duratei sejurului, la îmbunătăţirea serviciilor de cazare şi la diversificarea serviciilor de agrement. Jumătate din contractele semnate sunt în judeţele Bihor şi Satu Mare, toate exploatând potenţialul balnear al regiunii.
 
Alte nouă proiecte de turism au fost finanţate ca iniţiative de dezvoltare urbană în Cluj-Napoca, Oradea, Bistriţa, Satu Mare, Baia Mare şi Zalău, având valoarea nerambursabilă de 40,7 milioane de euro. Este vorba de finanţarea unor clădiri de patrimoniu şi a căilor de acces către centrele vechi ale oraşelor. ADRNV, ca organism intermediar pentru Programul Operaţional Regional, sprijină implementarea a 661 de contracte REGIO, care au obţinut 680,1 milioane de euro valoare nerambursabilă. Dintre acestea, 538 proiecte sunt finalizate, cu valoarea de 380,2 milioane de euro.   
 
Inițiativa ADRNV se dorește a fi primul pas atât pentru crearea unei strategii de comunicare coerente privind turismul la nivelul Transilvaniei de Nord, cât și pentru prezentarea investițiilor în turism finanțate prin POR 2007-2013. La Bucureşti, Consiliul Județean Maramureș a prezentat vizitatorilor proiectul „Circuitul bisericilor de lemn” sub o formă dinamică, interactivă, cu sprijinul ansamblului folcloric național Transilvania. Din aceeaşi regiune, au participat și Primăria Cluj-Napoca, Consiliile Județene Satu Mare şi Bihor. 

Comenteaza