Tranzacţia anului la Cluj vine din energie: polonezii şi BERD preiau controlul EnergoBit

Tranzacţia anului la Cluj vine din energie: polonezii şi BERD preiau controlul EnergoBit
Fondul Innova Capital devine acţionarul majoritar al unuia dintre cele mai puternice grupuri dezvoltate de la Cluj. Cei trei antreprenori locali care au fondat compania rămân în acţionariat. Tranzacţia a fost anunţată de ZIUA de CLUJ încă din martie.

Grupul EnergoBit, unul din liderii naţionali în materie de soluţii de electricitate, a încheiat oficial parteneriatul de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie care se numără de asemenea printre acţionarii unui alt important grup clujean: Banca Transilvania.

Nici "cotele" de companie preluate de noii parteneri ai EnergoBit şi nici valoarea tranzacţiei nu au fost făcute publice. Reprezentanţii grupului au transmis însă că tranzacţia se va realiza în mai multe etape şi că aceasta constă dintr-o combinaţie de investiţii în acţiuni şi creşteri de capital, care se va finaliza la sfârşitul trimestrului I din 2013, după obţinerea avizelor legale, Innova Capital devenind acţionar majoritar. Un alt pachet de acţiuni va fi preluat de BERD, dar cei trei vicepreşedinţi - fondatori - Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Péter Pál - îşi vor continua activitatea în cadrul grupului. Perimetrul tranzacţiei cuprinde ativităţile de bază, dar nu şi firmele din domeniul furnizării de energie şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă. "Pentru noi este un moment important, în care trecem la un alt nivel, în altă "ligă". Pregătim investiţii proprii, vrem să ne lărgim sfera de activitate, vizăm pieţe din jurul României, din regiune, iar un astfel de parteneriat înseamnă că puterea firmei este de acum mult mai mare. Rămânem (cei trei vicepreşedinţi - n.red.) în continuare în companie, cu părţi însemnate", a precizat vicepreşedintele Peter Pal, fără să ofere detalii privind procentele care rămân în proprietatea clujenilor.
"EnergoBit este un grup de firme cu o poziţie extrem de solidă pe una dintre cele mai dinamice pieţe din România, dar şi din Europa, cea a energiei. Cum energia este unul din sectoarele strategice de investiţii pentru Innova, dorim să sprijinim managementul actual pentru a dezvolta mai departe afacerea, în parteneriat cu BERD şi cu fondatorii. În plus, am apreciat calitatea acţionariatului, managementului şi specialiştilor EnergoBit şi suntem convinşi că parteneriatul lansat astăzi va fi reciproc avantajos, atât pentru investitori, cât şi pentru companie", a declarat Andrzej Bartos, Managing Partner, Innova Capital, într-un comunicat transmis de EnergoBit.

"Aportul de capital al celor doi noi acţionari va fi utilizat pentru dezvoltarea unor noi game de produse şi servicii, precum şi pentru dezvoltarea afacerilor. Astfel, grupul EnergoBit va deveni cu certitudine o companie mai puternică şi mai importantă, nu numai în România dar şi în străinatate. Obiectivul nostru strategic este cel de a deveni un lider regional pe piaţa pe care activăm. Vom rămâne acţionari semificativi, vom fi şi pe viitor foarte implicaţi în companie, atât în activitatea operaţională cât şi în dezvoltarea strategică ", a declarat Ioan Socea, unul din fondatorii EnergoBit. Fondatori EnergoBit au fost asistaţi in aceast proiect de PwC România şi firma corespondentă de avocatură D&B David şi Baias. Acestea au oferit servicii integrate de asistenţă, implicând consultanţă juridică, fiscală, servicii de M&A (Fuziuni şi Achiziţii) şi managementul întregului proiect.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este o instituţie financiară internaţională fondată în 1991, având drept acţionari 63 de state membre, plus Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, care derulează proiecte de finanţare din Europa Centrală şi Balcanii de Vest până în Asia Centrală. BERD deţine şi 15% din capitalul social al Băncii Transilvania. Fondul polonez de private equity Innova Capital a fost creat în 1994, fiind printre primele fonduri de capital de risc integral privat constituite în regiune. În cei 18 ani de activitate, Innova Capital a investit peste 500 de milioane de euro în 40 de companii din 10 ţări din Europa Centrală şi de Est. În România, fondul controlează companiile La Fântâna, Provus şi Romcard.

Grupul EnergoBit a fost înfiinţat în 1990 de antreprenorii clujeni Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Péter Pál, iar anul acesta estimează o cifră de afaceri de 160 de milioane de euro, în creştere cu peste 10% faţă de 2011. Grupul cu sediu la Cluj cuprinde 16 societăţi, are sucursale în Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa şi Craiova şi ajunge în acest an la 900 de angajaţi. Compania s-a orientat în ultimii ani spre segmentul de energie regenerabilă, fiind implicată în realizarea celui mai mare parc eolian terestru din Europa, de la Fântânele (Dobrogea), dar şi în proiectul transformării Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic. De asemenea, aceasta are în pregătire un parc eolian propriu la Tulcea. Anul trecut, EnergoBit a preluat controlul majoritar al Electromontaj Cluj. În 2012 compania finalizează fabrica de transformatoare a EnergoBit din parcul industrial Tetarom I, unde se află şi sediul companiei.

Cronica unei tranzacţii anunţate

ZIUA de CLUJ relata în martie despre pregătirea de vânzare a unuia dintre cele mai mari grupuri de firme clujene. "Am primit oferte de vânzare. Vom vinde cândva, curând. Am semnat un contract de confidenţialitate. Cu oricine vine, ca să dăm aceste date, semnăm un asemenea contract", explica vicepreşedintele Ştefan Gadola, în primăvară, în cadrul unui seminar organizat de revista Forbes. Grupul clujean şi BERD nu se află la prima colaborare: în vara anului trecut, compania clujeană ESCO, membră a grupului EnergoBit, a obţinut o finanţare de 10 milioane de euro din partea BERD, pentru finanţarea de proiecte de eficienţă energetică.

 

Etichete
Comenteaza