Municipiile din județ, undă verde la banii pentru metropolă. Totuși, sunt departe de Cluj-Napoca

Municipiile din județ, undă verde la banii pentru metropolă. Totuși, sunt departe de Cluj-Napoca
Zona de acoperire a viitoarei Metropole Cluj-Napoca

Dej, Gherla și Câmpia Turzii sunt cele trei municipii sub 40.000 de locuitori din județul Cluj care s-ar putea încadra în noile norme de acordare a finanțărilor europene pentru zonele metropolitane. Cu toate acestea, nici unul dintre ele nu este inclus în primele două inele de dezvoltare a Zonei Metropolitane Cluj-Napoca (ZMCN).

44 de municipii, din care 18 din Transilvania, ar putea beneficia de finanțări nerambursabile europene pentru zona metropolitană, datorită unei propuneri de modificare inițiate de UDMR. Proiectul de lege al USR viza, inițial, doar municipiile de peste 40.000 de locuitori.

Proiectul de lege, în forma inițială, prevedea posibilitatea de a avea zonă metropolitană doar pentru șase municipii, față de cele reședință de județ care au această posibilitate și acum, conform legilor în vigoare. Restul municipiilor din țară au mai puțin de 40.000 de locuitori. La propunerea UDMR, pragul a fost scos din proiectul de lege adoptat de Senat și au fost incluse încă 44 de municipii noi. UDMR a militat și va susține  necesitatea extinderii programelor de finanțare pentru a cuprinde și orașele mai mici”, a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Attila Cseke.

După votul din plenul camerei superioare a Parlamentului, propunerea a fost adoptată cu modificările propuse de Uniune. Legiuitorul UDMR a adăugat că sistemul finanțărilor nerambursabile este reglementat de mai mulți ani astfel încât să ofere posibilități doar municipiilor foarte mari, iar orașele care au între 10.000 și 40.000 de locuitori nu au avut posibilitatea de a se dezvolta din aceste fonduri.

Modificarea propusă a fost adoptată, cu unanimitate de voturi, de comisia de specialitate, după care a fost supusă votului din plenul Senatului României. În afara municipiilor reședință de județ și a celor șase municipii mari incluse în propunerea inițială, alte 44 de municipii, din care 18 din Transilvania, vor avea posibilitatea de a demara proiecte de dezvoltare în zona metropolitană.

Legea va intra în vigoare după promulgare. Este de așteptat ca în următorul program financiar comunitar Uniunea Europeană să aloce fonduri pentru dezvoltarea zonelor metropolitane din jurul municipiilor. Propunerea adoptată va asigura acces la aceste fonduri pentru toate municipiile din România.

Populație în scădere în toate municipiile mici

Conform ultimului recensământ al populației, Cluj-Napoca avea 324.576 de locuitori (față de 317.953 în cel anterior), singurul municipiul în creștere din județ, Turda (47.744, față de 55.887), Dej (33.497 față de 38.437), Câmpia Turzii (22.223, față de 26.823), Gherla (20.982 față de 24.083).

Planul integrat de dezvoltare a polului de creștere din jurul reședinței de județ menționează despre ZMCN și două conurbații: Dej - Gherla și Turda - Câmpia Turzii. Nici unul dintre aceste municipii nu e cuprins în inelele 1 și 2 ale viitoarei ZMCN. Ca distanță, Turda este cel mai aproape de Cluj-Napoca (31 km), Câmpia Turzii, la 40 km, Gherla, la 44 km, iar Dejul, la 56 km.  

În primăvară, șapte primari din județ au semnat un acord de asociere pentru realizarea metroului și a trenului metropolitan, ce prevede realizarea în parteneriat a studiilor necesare proiectului care ca obiectiv asigurarea unor servicii de mobilitate de calitate ridicată pentru populația ZMCN și un transport eficient înspre și dinspre Cluj-Napoca. Primăriile semnatare din comune sunt Gilău, Florești, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida.

"Acest proiect de investiții reprezintă un pas semnificativ pentru dezvoltarea socio-economică a ZMCN și are ca obiectiv asigurarea unor servicii de mobilitate de calitate ridicată pentru populația acesteia, precum și un transport eficient înspre și dinspre Cluj-Napoca", arăta edilul Clujului, Emil Boc.

În prima etapă urmează să fie realizat trenul metropolitan pe infrastructura actuală, iar în a doua, metroul pe axa vest - centru - est, de la Gilău până la Podul IRA din Cluj-Napoca, pe 16 km, subteran în municipiu și suprateran în afara acestuia. 

Inelul 1 ZMCN

Baciu - comună foarte dezvoltată
Apahida - comună foarte dezvoltată
Florești - comună foarte dezvoltată 
Chinteni - comună foarte dezvoltată
Feleacu - comună foarte dezvoltată

Inelul 2 - ZMCN

Cojocna - comună săracă
Borșa - comună săracă
Ciurila - comună săracă
Petreștii de Jos - comună mediu dezvoltată
Aiton comună - mediu dezvoltată
Vultureni - comună mediu dezvoltată
Bonțida - comună dezvoltată
Jucu - comună dezvoltată
Gârbău - comună dezvoltată
Căianu - comună dezvoltată
Tureni - comună foarte dezvoltată

Comenteaza