Un fost ministru duce antreprenorii clujeni în SUA

Un fost ministru duce antreprenorii clujeni în SUA
Un fost ministru duce antreprenorii clujeni în SUA
Un fost ministru duce antreprenorii clujeni în SUA

Fostul ministru al mediului de afaceri din România, Harry Ilan Laufer, a venit la Cluj pentru a le propune antreprenorilor de aici să își extindă business-urile în America. “O treime dintre cei care au mers cu noi în misiuni economice au semnat deja contracte cu parteneri americani”. 

“Am început cel mai mare program care facilitează accesul firmelor românești în SUA în 2018, am făcut caravane în 27 de orașe din țară la care au participat 6.000 de antreprenori, avem deja 1.000 de proiecte de afaceri depuse. Sunt trei misiuni economice pe care le facem în SUA, la prima au participat 30 de firme din România, la a doua 40, a treia va fi în acest an, iar o treime dintre antreprenorii care au fost cu noi la New York și Miami au semnat deja contracte cu parteneri americani.

Avem deja stabilite business-uri românești în SUA în domenii precum imobiliar, arhitectură, servicii financiare, aplicații informatice, industria textilă. Clujul are o mare șansă în SUA în domeniile IT, high tech, securitate cibernetică, americanii au fost uimiți atunci când le-am prezentat realizările la care au ajuns informaticienii din România. Ne implicăm nu doar prin aceste misiuni economice, ci și pe partea de sprijinire a întreprinzătorilor locali prin parteneriatele încheiate de noi cu mai multe bănci, dar și prin consultanța pe care le-o oferim.

În cazul deplasărilor în SUA, antreprenorii suportă doar transportul – care se ridică la 6-700 de dolari tur-retur și cazarea – 50 dolari/noapte, iar noi le găsim parteneri de afaceri, le facilităm întâlniri cu investitori americani, chiar obținerea vizei unde este cazul, le spunem cum pot să obțină facilități fiscale, reduceri de taxe și impozite și chiar cum să aibă sediu gratis acolo – la universități sau în incubatoare de afaceri dedicate”, a menționat Laufer.

“În general IMM-utile de la noi au o reticență de a intra pe piețele internaționale, de a face export, însă este o mentalitate care trebuie depășită”, spune Diana Dumitrașcu, unul dintre antreprenorii angrenați în program.

Întreprinzătorii clujeni care vor să participe la programul Smart Start USA trebuie să își înscrie planul de afaceri pe platforma dedicată de internet, după care va urma evaluarea acestora, iar cei care obțin peste 60 de puncte sunt îndrumați către partenerii de reglementare. O altă linie este dedicată misiunilor economice.

Camera de Comerț și Industrie Cluj a găzduit joi al doilea turneu Smart Start USA care se desfășoară în România. Antreprenorii locali au aflatî ntr-un dialog direct cu inițiatorii acestuia avantajele oferite de program  și oportunitățile concrete de dezvoltare a afacerilor oferite de piața americană. Acestea au fost identificate în urma celor trei misiuni economice organizate, până acum, la Miami și New York.

Ilan Laufer, inițiatorul și coordonatorul programului, a oferit participanților prezenți detalii despre program și înscrierea pe platforma online. Smart Start USA rămâne singurul program privat din România care contribuie concret la dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite.

Acesta sprijină atât dezvoltarea sectoarelor economice prioritare pentru exporturile românești, cât și consolidarea relațiilor comerciale româno-americane. Smart Start USA este o oportunitate pentru antreprenoril români de a depăși granițele române și europene și de a intra pe o piață cu foarte multe posibilități de dezvoltare.

Comenteaza