Un oraş din judeţul Cluj, model pentru România la transportul alternativ: carpooling şi card comun pentru bicicletă şi autobuz

Un oraş din judeţul Cluj, model pentru România la transportul alternativ: carpooling şi card comun pentru bicicletă şi autobuz

Turda a devenit primul oraş de talie mică din estul Europei premiat pentru viziunea sa de promovare a mijloacelor de transport în comun. Planul autorităţilor locale urmează să fie implementat până în 2023. 

În martie 2018, Turda a câştigat premiul pentru planificare urbană sustenabilă în domeniul mobi­lităţii în cadrul celei de-a şasea ediţii a competiţiei European Mobility Week, scrie zf.ro. 

În ce constă planul

„Car-poolingul va fi încurajat prin stimulente la par­care. O politică de parcare va fi pusă în practică pentru centrul ora­şului pentru a reduce astfel numărul de maşini, dar şi parcările ilegale. 

Bicicleta şi autobuzul, pe acelaşi bilet

O altă idee este realizarea unui sistem unic pentru închirierea bicicletelor şi utilizarea transportului în comun „Turda va implementa un sistem automat de bike-sharing cu 27 de staţii şi 356 de biciclete care va fi integrat cu sistemul de transport în comun", se arată pe site-ul Elis.org. 

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru Turda prevede un portofoliu de proiecte în valoare de 127 de milioane de euro până în 2030, valoarea finanţărilor nerambursabile urmând să ajungă la 31 de milioane de euro.

 

Comenteaza