Un sediu de birouri din Cluj a ajuns în topul naţional al mansardelor FOTO

Un sediu de birouri din Cluj a ajuns în topul naţional al mansardelor FOTO
Mansarda biroului de arhitectură Planwerk din Cluj-Napoca figurează într-un top al celor mai interesante amenajări de acest gen din România.

„Dincolo de farmecul şi de frumuseţea dată de geometria unghiurior şi a planurilor înclinate, mansarda este un spaţiu interior aparte a cărui amenajare necesită multă creativitate şi ingeniozitate din partea arhitectului.

Provocarea constă în a găsi un discurs stilistic de calitate care să îmbine componenta simbolistică specifică unui astfel de loc cu cea tehnică, a mansardei ca spaţiu care trebuie organizat pentru a îndeplini multiple funcţiuni: de la locuinţă, la bibliotecă sau spaţiu de lectură, de creaţie, ori de lucru”, subliniază specialiştii Igloo Media, agenţia care a alcătuit selecţia.
 
„Practic, o subspecie a interioarelor, mansardele se găsesc pe agenda noastră de lucru de ceva vreme (respectiv ani), dar abia acum am considerat că am atins masă critică necesară publicării în volum. Veţi putea descoperi astfel 17 mansarde sau poduri utilizabile în chip de mansarde adăpostind funcţiuni diferite, nu numai locuinţe, ci şi birouri sau spaţii publice (restaurante) ba chiar şi însuşi sediul Ordinului Arhitecţilor”, a subliniat arhitectul Bruno Andreşoiu, în prefaţa albumului.
 
Igloo a selectat 17 astfel de exemple, care se deosebesc prin concepte creative şi îndrăzneţe şi care valorifică din plin lumina din spaţiu. În selecţie se regăsesc mansarde amenajate pentru a îndeplini funcţiunii diverse: locuinţe, birouri, restauramte sau spaţii publice. Albumul cu aceste mansarde va fi disponibil în librăriile din țară începand cu luna iulie.
 
Point Theatre, LAMA Arhitectura


Un teatru independent ocupă întreaga mansardă a casei din strada Ieremia Grigorescu din capitală. Proiectul reamenajării interiorului unei clădiri vechi de început de secol a implicat restaurarea, consolidarea, mansardarea și extinderea spațiului pe trei niveluri: subsol, parter și mansardă.
 
Casa Cămărășescu, Prodid


Una dintre caracteristicile clădirilor făcute de arhitectul Paul Smărăndescu este acoperișul amplu și podurile înalte având alcătuirea de șarpantă marcată orizontal de serii de clești care țin împreună căpriorii. Elemente de lemn care creează o rețea spațială survin la nivele orizontale diferite și au ca măsură camerele de sub acestea. Casa Cămărășescu nu face excepție de la regulă. Mansarda este configurată în trei zone distincte, definite de platforme la cote diferite, pe care arhitectul Șerban Sturdza împreună cu Adela Vîrgolici le-au personalizat ambiental. Podul, transformat într-o mare cameră multipartită, devine un fel de „casă în casă”.
 
Simbio, SYAA


Într-o strânsă colaborare cu cele două beneficiare, echipa SYAA s-a ocupat de restaurarea unei șarmante case bucureștene de la începutul sec. XX, aflată pe str. Negustori. Rezultatul este un restaurant unde se poate merge la brunch în compania prietenilor sau se poate lucra în liniște. Ca în oricare alt fost pod respectabil, existau elemente structurale valoroase, conservate și transformat

Mansarda BAU & Planwerk


Situat într-o clădire istorică din centrul Clujului, sediul birourilor celor două companii coexistă cu singurul restaurant canadian din oraș, Off the Wall, dar și cu o mansardă a locuirii. Spiritul minimalist domină întreaga amenajare, care nu se ferește de tonurile calde, curate (lemnul natur, albul pereților și al mobilierului) și nici de întâlnirea cu detalii coloristice ludice.  e în puncte fortei: șarpanta din lemn, luminatorul îndreptat spre parter sau pereții din cărămidă.

Comenteaza